НОВИНИ

Разрастват се мащабите на кибератаката

Най-малко 200 000 компютри са засегнати от глобалната кибератака с вируса, който иска откуп, за да освободи блокираната информация. Европол предупреждава, че се очаква броят на заразените компютри утре да се увеличи многократно. Специалисти от БАН коментираха, че у нас има най-малко 160 засегнати компютри. Засега обаче никой у нас не е обявил, че е жертва на хакерската атака.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:45, 14.05.2017
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Два дни след първата поява на вируса, жертва на хакерите са станали над 100 хиляди организации, а заразата е достигнала до 150 държави. Директорът на Европол коментира, че никога досега не е имало кибератака с подобен мащаб.

Роб Уейнрайт, директор на Европол: Всяка година се сблъскваме с около 200 случая на хакерски атаки, но за първи път виждаме подобно нещо. Този вирус се разпространи с безпрецедентна скорост и засегна рекорден брой държави. Става дума за глобална киберзаплаха, която не е насочена конкретно срещу частните потребители или големите корпорации.

Очаква се броят на засегнатите компютри да продължи да се увеличава.

Роб Уейнрайт, директор на Европол: Притеснявам се какво ще се случи в понеделник, когато хората се върнат на работа и включат компютрите си. Всички са застрашени и хората трябва да бъдат бдителни и да обновят операционните си системи.

Изчислява се, че хакерите са получили най-малко 22 000 паунда откуп до този момент. Все още не е известно кой е разпространил опасния компютърен вирус. Европол създаде и специален екип за борба с киберпрестъпността, който да издири виновниците и да работи за предотвратяване на нови международни хакерски атаки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Завишено търсене на конско месо
Завишено търсене на конско месо
Магистралата Русе-Велико Търново – приоритетен пътен проект до 2022 година
Магистралата Русе-Велико Търново – приоритетен пътен проект до 2022 година