НОВИНИ

Разрушават могила, откъдето преди хиляди години е започнала историята на Пловдив

Росица Миткова от Пловдивския археологически музей сигнализира, че при изкопни работи за строеж на сграда на Брезовско шосе се разрушава Плоската могила, от която преди 8000 години е започнала историята на Пловдив. Това е праисторическо селище, което е паметник на културата с хилядолетна история. От Общината заявиха, че са спрели строежа, но репортерската ни проверка на място установи, че на обекта се работи и вече се излива бетон в шестметровия изкоп.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Сашка Пушкова
19:20, 21.06.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Росица Миткова, която завежда фонд "Праистория" в Археологически музей Пловдив твърди, че подала сигнали до всички институции, но строежът така и не е бил спрян, а тя не е допусната да види какво е изкопано. Фирмата има разрешително за строеж, без да се изисква съгласуване за археология, а мястото, според Миткова, е с изключителна историческа стойност.

Росица Миткова - Археологически музей - Пловдив
"На практика това е единственото място, където може да се докаже колко стар е Пловдив, изривайки по този брутален начин най-ранните културно-исторически пластове. Ние нямаме тази възможност как да докажем, че Пловдив е един от на-старите градове, като ние не си пазим културното наследство."

Единствено Инспектората на министерството на културата е назначил проверка на случая. През 2015 година на 100 метра от строежа, за който говорим, е направено археологическо проучване, при което са открити множество артефакти, показващи как са живели прачовеците. От кметството в район "Северен" заявиха, че при тях няма подадени сигнали за Плоската могила, но кметът е изпратил комисия на място да провери случая.

Ральо Ралев - кмет на район "Северен" в Пловдив
"Нито знаем има ли реална археологична стойност този обект, въпреки всичко съм наредил да го спрат. Доколкото разбрах от доклада, който вчера направиха моите колеги, става дума за частен имот, където ще се строи офис сграда на "Брезовско шосе" в промишлената зона."

Според Росица Миткова изриването на културните пластове при строежа е престъпление срещу човечеството, защото Плоската могила е паметник със значение за праисторията на цяла Югоизточна Европа, а находките вече са безвъзратно изгубени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спинърите могат да бъдат опасни за малки деца
Спинърите могат да бъдат опасни за малки деца
Решават наказанието на ритналия учителката си младеж
Решават наказанието на ритналия учителката си младеж