Над 2 милиарда лева са инвестициите в "Тракия-икономическа зона"

Два милиарда лева надхвърлят общите инвестиции в икономическата зона Тракия. Своя бизнес в индустриалния район около Пловдив развиват повече от 150 чужди и български компании. Нови десет инвестиции ще бъдат реализирани там до края на годината. Дипломати и безнесмени от цяла Европа днес посетиха част от заводите и се запознаха с дейността им.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Николай Райшинов
19:00, 21.06.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

В икономическата зона край Пловдив работят над 70 000 души. Броят на заводите тук надхърля този в София и Варна, взeти заедно. Само в района на Раковски разкритите до момента предприятия са 24.

Пламен Панчев, председател на Клъстер "Тракия икономическа зона"
"Това, което е най-добре и обнадеждаващо за нас, е, че голяма част от тези компании направиха втори инвестиции."

Вече има заявки за развитие на индустриални зони в районите на Кърджали и Смолян.

Георги Стоев, икономически анализатор
"Бих дал пример с Хасково и Димитровград, между които се развива добра зона с потенциал. Това са процеси, които отнемат поне няколко години, за да може хората да започнат да се връщат към тези градове."

В момента се търсят варианти за това да бъдат привлечени инвеститори и към други райони в страната. Сега интересът е основно към Южна България.

Емил Караниколов, министър на икономиката
"Възнамеряваме да подготвим карта за квалификация по регионите, където всеки инвеститор да може да вижда каква работна сила има, какви други фирми работят в този регион, с оглед логистиката."

В края на годината страната ни ще отчете икономически растеж от 3%. Според ресорното министерство е възможно и стойностите да са по-големи.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров е една крачка по-близо до титлата в Лондон
Григор Димитров е една крачка по-близо до титлата в Лондон
Корнелия Нинова се срещна със Зоран Заев
Корнелия Нинова се срещна със Зоран Заев