НОВИНИ

Болниците в Петрич и Сандански трудно намират млади лекари

Преди няколко месеца болниците в Петрич и Сандански бяха слети заради натрупани задължения – близо 4 млн. лв. на лечебното заведение в Петрич. Болницата в южния град беше спасена от фалит. Сега обаче двете болници са изправени пред друг проблем - намирането на млади специалисти, които да работят в тях. Антония Сукалинска разказва повече.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
18:15, 21.06.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Многопрофилната болница за активно лечение в Сандански има 12 отделения и около 200 души персонал. Средната възраст на лекарите, които работят в лечебното заведение е над 50 години. Около 10 са пенсионираните доктори и медицински сестри, които продължават да работят. Най-голяма е липсата на анестезиолози. В болницата има и четирима млади медици, които специализират кардиология, образна диагностика и хирургия.

Димитър Захариев, зам.-директор на МБАЛ „Св. Врач” – Сандански:
„Правим всичко възможно да ги привлечем, но условията са такива, че само на 200 или на 300 км, да не кажа на 1000 км като пресечете границата с Унгария, предлагат на младите лекари много по-адекватно заплащане.”

„Болниците в тези малки градове останаха без много специалисти, ниско е заплащането, отидоха по областните центрове, по София и така.”

Заплата на младите лекари в Сандански е 920 лева, според тях обаче заплащането е ниско за работата, която вършат. От ръководството на болницата казаха, че освен трудното намиране на кадри, друг голям проблем са и болничните лимити.

Димитър Захариев, зам.-директор на МБАЛ „Св. Врач” – Сандански:
„Планови приеми забавяме, за да остане лимит за спешни пациенти и въобще знаете ние сме един малко по-особен район – тук е Е-79 , имаме доста травматизъм и успяваме да балансираме нещата, доколкото позволяват условията.”

Базата на болницата „Св. Врач” е стара, но е ремонтирана. Всяка стая е оборудване с две легла и отделен санитарен възел. Преди две години е закупена и нова апаратура за 3 100 000 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мустафа Карадайъ се оплака пред АЛДЕ от крайните националисти във властта
Мустафа Карадайъ се оплака пред АЛДЕ от "крайните националисти" във властта
Полша спира получаването на руски газ заради лошо качество
Полша спира получаването на руски газ заради лошо качество