Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Ремонтираният път за Рилския манастир създава опасност за пътуващите

Ремонтираният само преди година път за Рилския манастир е опасен за пътуващите заради паднали камъни, сигнализират наши зрители. По пътя има и неизчистен пясък, който допълнително усложнява обстановката и създава предпоставка за пътни инциденти. Според Агенция "Пътна инфраструктура" трасето е безопасно.

bnt avatar logo
от Спаско Попхристов
06:43, 29.03.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Пътят е един от най-натоварените заради многото български и чужди туристи, които посещават Рилския манастир. Всеки ден до манастира пътува и Васил. Казва, че фирмата, която поддържа пътя бездейства и ако трасето не се почисти,това ще създаде проблеми на пътуващите и поклонниците,които се очакват за предстоящите великденски празници.

Васил: Може ли три месеца да няма кой да го изчисти. За Рилския манастир се пътува всеки ден.

На места обезопасителните мрежи едва задържат големите скални късове да не паднат на пътното платно.

Васил: Това тука отгоре не се знае що може да стане.
Иван: За Великден трябва да се почисти. Има на места остри камъчета. Пясъкът едно натискане на спирачка може да те закара от другата страна и да стане инцидент.

Игуменът на Рилската света обител разказа, че няколко пъти той, както и туристи сами са почиствали платното от паднали камъни и дървета.

епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир: При зимния сезон предвид планинските условия много камъни падат често, затруднява се движението. Опасно е за пътуващите. От няколко седмици сигнализираме на 112, Областната управа сме информирали с писмо, Областно пътно управление също, но отговор няма.

От Агенция пътна инфраструктура казаха, че пътят за Рилския манастир не е опасен за пътуващите. При ремонта на пътя миналата година на всички необходими места са поставени обезопасителни мрежи срещу падащи камъни.

20-километровото трасе се стопанисва от Областното пътно управление в Кюстендил. За поддържането му обаче отговаря фирма от Дупница. От там уточниха, че не са уведомени за проблемите по пътя. Ангажираха се, че до края на тази седмица ще изпратят технически екип, който ще направи оглед на обезопасителните мрежи и пътят ще бъде почистен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи демонстрационен център за локално пречистване на отпадни води във Враца
Първи демонстрационен център за локално пречистване на отпадни води във Враца
Отрови за хищници убиват застрашените белоглави лешояди в района на Кресна
Отрови за хищници убиват застрашените белоглави лешояди в района на Кресна