НОВИНИ

Ремонтират стари сгради в центъра на Пловдив с евросредства

100-годишни жилищни сгради в центъра на Пловдив, които са в окаяно състояние, ще бъдат обновени с европейски средства по програмата "Региони в растеж". До момента над 90 сдружения на собствениците са подали документи за реставриране на красивите фасади и текущи ремонти по тях. С приоритет за финансиране ще бъдат къщите паметници на културата.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Антоанета Чакандракова
10:00, 25.04.2018
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Къщите по централната пешеходна улица на Пловдив са част от ансамблов паметник на културата. В този участък 40 жилищни сгради чакат да бъдат обновени. Тази е била частично ремонтирана преди 20 години, казва един от шестте собственици.

Веселин Танев – председател на сдружението на собствениците: "Сградата е в добро състояние, само че фасадата и покривната част са малко зле и то се вижда на пръв поглед. Има нужда от нова покривна конструкция и да се оправят фасадите най-вече."

Освен фасадите, повечето сгради са с олющени мазилки и частично разрушени тераси.

Георги Стаменов – кмет на район "Централен": "Самата програма ще покрие и ще възстановяване на цялата фасада, смяна на дограми спрямо тези, които бъдат одобрени от Министерство на културата, било то дървени, било то ПВЦ, както и намеса в покривните конструкции с цел съхранение на всеки един ансамблов паметник върху, които има намеса."

Всички ремонтни дейности ще бъдат одобрени с Националния институт за паметници на културата. Съгласувателните процедури трябва да приключат до края на тази година, а през следващата ще започнат ремонтите на самите сгради.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 30 хиляди стръка цветя ще бъдат засадени върху Вазата в русенския парк
Близо 30 хиляди стръка цветя ще бъдат засадени върху Вазата в русенския парк
В центъра на Лондон ще цъфтят български рози
В центъра на Лондон ще цъфтят български рози