НОВИНИ

Репетират за парада на Гергьовден

Самолети и вертолети на Военновъздушните сили летяха днес на малка височина над София. Няма повод за безпокойство! Полетите са тренировъчни, ще продължат и в следващите дни и са във връзка с подготовката и провеждането на военния парад за празника на Българската армия - 6 май. За пръв път от няколко години насам ще има въздушен парад за Деня на храбростта. Отдолу ще маршируват военните блокове. По жълтите павета ще премине и военна техника. Вижте репортажа от летище "Враждебна" на Благой Цицелков.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков Ал. Марков
19:25, 03.05.2016
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

На парада на 6 май ще бъдат представени всички типове военни самолети, който са на въоръжение към ВВС в България. Свръхзвуковият изтребител МиГ-29, развиващ 2500 километра в час, двумоторният вертолет от ново поколение "Кугър", последното поколение двуместен едномоторен учебно-тренировъчен самолет - "Пилатус" и впечатляващият "Спартан" са малка част от военната мощ, която ще видим в небето на 6 май над София.

В парада ще участва и Су-25 - единственият наш самолет, който може да води радиоеклектронна борба чрез системата си за радиоелектронно противодействие. Лети при всички метеорологични условия, и успешно решава задачи по унищожаване на въздушни цели. Можеше и да не го видим на парада, ако екипът на авиобаза "Безмер" не бе положил огромни усилия - животът на този "отписан" самолет да бъде върнат.

Подполковник Пейо Дончев, пилот на Су-25, авиобаза Безмер: Процедури, писане на работа, подготвяне на документи. Много часове труд.

Труд "извън" характеристиката. Труд по любов.

Подполковник Пейо Дончев, пилот на Су-25, авиобаза Безмер: Вероятно сме хора, които обичаме предизвикателствата, а най-вече сме от типа хора, които не са си казали, ако бях станал авиатор, щеше да се случи това... Ние сме реализирали своите мечти, а сега се борим да ги отстояваме.
;

Повече от 30 единици бойна техника пък ще преминат по бул. "Цар Освободител" на 4 май в 22:30 ч..Така ще започне генералната репетиция за парада на 6 май.

От Сухопътни войски предупредиха, че преминаването на машините е тренировка и гражданите трябва да бъдат спокойни. През последните дни летището "Доброславци" край София се превърна в основен тренировъчен полигон за участващите в парада. В парада на 6-и ще участват танкове Т-72, зенитно-ракетни установки С-300, гаубици и бронирани машини. За да не нанасят щети по жълтите павета, веригите на машините са покрити със специални гумени тампони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фондът за лечение на деца е помогнал на 1390 деца през 2015 г.
Фондът за лечение на деца е помогнал на 1390 деца през 2015 г.
Икона за българите в Тераклия (Молдова)
Икона за българите в Тераклия (Молдова)