Концентрацията на токсини в морските и сладководни риби, които консумираме, е в нормите и непрекъснато намалява през последните 10 години. Това показват резултатите, направени в лабораторията за анализ на морски и сладководни ресурси и аквакултури на Медицинския университет във Варна. Изследвани са различни видове риби от Черно море и река Дунав, за да се направи оценка на безопасността им като хранa.
Изследвани са морски и сладководни риби, които са характерни за нашия регион и най-често се консумират - трицона, карагьоз, кая, морски кефал, сафрид, барбун, чернокоп и зарган.
Доц. Любомир Македонски - Медицински университет Варна
"Всички консумирани широко на пазара риби и в това число аквакултури като миди отговарят и са под нормите, допустими за замърсяването с отделните химически елементи."
Изследванията, които са направени в лабораторията на Медицинския университет във Варна, обхващат и мидите:
Aс. Златина Петева - Медицински университет Варна
"Напоследък е доста популярно да се консумират и да се предлагат в заведенията, не случайно, защото тяхната хранителна стойност е много висока, те са полезни, но имат тази способност да акумулират токсини."
Доц. Любомир Македонски - Медицински университет Варна
"И за нас учудването беше наистина факт, че те съдържат в сравнение с черноморските риби по-малко замърсители и от двата вида, и от токсичните метали, и от устойчивите замърсители."
Изследването, направено по този проект, прави оценка на безопасността на рибите и мидите като храна. От Университета обаче са решили да изследват какво е съдържанието и на витамини в най-консумираните риби.