НОВИНИ

Обучават млади специалисти по очни болести

Най-честите очни заболявания и начините за профилактика и лечение обсъдиха специалистите във Варна по време на обучение "Практически подходи в офталмологията". Варненският медицински университет е част от национален проект за повишаване на квалификацията на младите лекари.

bnt avatar logo
от Нора Бочева
18:10, 18.11.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Глаукомата и усложненията на зрението вследствие на диабет са най-често срещаните очни заболявания в Европа, в това число и в България.

Проф. д-р Христина Групчева – ръководител на Катедрата по очни болести в МУ - Варна
"Една от идеите на това мероприятие беше да се обясни на младите колеги, че не е допустимо пациент да бъде прегледан за какъвто и да било очен проблем и той да не бъде сканиран за глаукома, т.е. да не се използват скрининговите методики задължително.":

При обучението са използвани симулационни очила. С тях младите лекари са имали възможност да разберат какво виждат пациентите с глаукома, катаракта или отлепена ретина.

Д-р Теодора Маринова – специализант в Очна болница – Варна
"На предстоящия ни през месец декември Конгрес по офталмология, организиран от Софийското дружество по офталмология, в една част ще се състои уеблаб, което представлява реално в реални условия използване върху животински материал ние да работим това, което бихме правили в операционната.“

Варна е третият град заедно със София и Пловдив, където се обучават млади специалисти по очни болести.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Номинираха официално Стоянка Мутафова за рекордите на Гинес
Номинираха официално Стоянка Мутафова за рекордите на Гинес
Цвети Стоянова вдигна на крака Арена Армеец снощи
Цвети Стоянова вдигна на крака "Арена Армеец" снощи