НОВИНИ

Реакции за позицията на президента Росен Плевнелиев

От ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт определиха като правилна позицията на президента Росен Плевнелиев да не бърза със съставянето на служебно правителство, както и че национално отговорното решение минава през съвместни действия с избрания за държавен глава Румен Радев. Според лидера на АБВ Георги Първанов консултациите с политическите сили трябва да бъдат ускорени и ако никоя формация не иска да състави кабинет в рамките на този парламент, трябва бързо да бъде направено служебно правителство.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:33, 18.11.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

От ГЕРБ и днес заявиха, че отговорността за съставянето на служебно правителство трябва да бъде поета от новоизбрания президент Румен Радев.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Един служебен кабинет, ако бъде назначен бързо от президента ,това означава, че новоизбраният президент Радев, встъпвайки в длъжност на 22 януари, трябва да разпусне този кабинет служебен, и да назначи нов. Затова и президентът се отнася изключително отговорно, като след като направи съответните консултации, и КСНС при президента, който ще бъде направен, на него ще присъства и новоизбраният президент Радев.

За да може първо да се говори за възможната дата за предсрочните избори, да има ясен политически консенсус.

Според лидера на АБВ Георги Първанов не е нормално кабинетът Борисов да работи твърде дълго в оставка, и затова консултациите с партиите трябва да бъдат ускорени.

Георги Първанов - председател на АБВ: Да се разбере дали някоя от партиите би поела този ангажимент да състави редовно правителство, ако не да се формира бързо служебно такова. При това съм длъжен да кажа, че това е ангажимент преди всичко на действащия президент. Няма лошо да има диалог, но новият президент трябва да знае, че по този начин споделя отговорността със всички рискове, които носи това.

От Патриотичния фронт и Реформаторския блок определиха като отговорни действията на Плевнелиев да не бърза със служебен кабинет.

Димитър Байрактаров - Патриотичен фронт: Мисля, че постъпва разумно, защото държавата трябва да бъде предпазена от криза и то имам предвид най-вече от икономическа криза.
Найден Зеленогорски - Реформаторски блок: Добре е и по време на консултациите и на КСНС, всички политически сили да изразят становище, което би дало шанс да запазим сигурността и стабилността на България, и да отидем на едни предсрочни избори подготвени. Което означава и с нов изборен кодекс, надявам се максимално близо до очакването на българите от референдума.

Зеленогорски обаче посочи, че за 2 месеца трудно могат да се направят най-добрите промени в изборното законодателство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Километрична опашка на Дунав мост край Русе
Километрична опашка на Дунав мост край Русе
Повишават таксите за детските градини в Русе
Повишават таксите за детските градини в Русе