НОВИНИ

Повишават таксите за детските градини в Русе

Да се повиши таксата за детските градини в Русе предлагат от местната администрация. С 30 стотинки ще поскъпне таксата за храна на ден. За деца, посещавали по-малко от половината месец детско заведение, вместо 10, родителите ще плащат вече по 20 лева. Промяната ще засегне 4800 деца, които ходят на детска градина в Община Русе.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
17:20, 18.11.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

20 на сто от децата посещават градината по-малко от 5 дни на месеца, до 10 дни се събират на други 14%. Разходите за отопление, ток и вода на детското заведение обаче са същите, независимо от присъствието, а през годините средната издръжка на дете е поскъпнала. От друга страна заради въвеждането на нови изисквания за по-здравословно хранене, средствата за закуска и обяд вече не стигат.

Деница Милева има две деца. Тригодишната ѝ дъщеря Сияна доскоро е ходила на ясла. В един момент обаче майката и бащата решили, че е по-добре да си я гледат вкъщи.

Деница Милева
„Много не сме доволни от самата храна, която предлагат. И ако има някакво повишение, да има за какво да бъд. Грамажът, който е изписан в менюто, за мене е малък. Не съм доволна от следобедната закуска специално, защото се оказа, че децата се връщат гладни, било подкрепителна закуска, реално може и сокче да има само.”

Деница не е съгласна и таксата да става двойна, ако детето не ходи пълен месец на градина.

Деница Милева
„Моето дете щеше да ходи всеки ден, само че се разболяваше. Аз си го изпращам здраво и максимум след 5 дни вече е болно. И примерно седмица поне трябва да се лекува.”

В проектонаредбата е записано, че ако се представи медицински документ, таксата ще остане 10 лева. От Общината предвиждат още преференциите, които ползват децата от многодетни семейства, да се намалят, когато по-голямото вече е ученик, да се плаща не 50, а 75% от таксата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакции за позицията на президента Росен Плевнелиев
Реакции за позицията на президента Росен Плевнелиев
Лидия Ганева с блестяща втора репетиция в Малта, Поли Генова главен помощник
Лидия Ганева с блестяща втора репетиция в Малта, Поли Генова главен помощник