НОВИНИ

Родители не искат да пускат децата си на училище заради хепатит А

Родители заплашват да спрат децата си от училище и детска градина в Раковски заради увеличени случаи на заболели от хепатит А в града. Болните там до момента вече са близо 90, предимно от ромския квартал.

bnt avatar logo
от Росица Колева
15:36, 23.11.2017
Чете се за: 01:07 мин.
Още

Залата на читалището в Раковски се оказа тясна, за да събере притеснените родители, които искаха да се срещнат с представители на всички ангажирани с проблема институции. В класа на дъщерята на Станислава Фингарова има две заразени деца.

Станислава Фингарова: Колкото може да се спре за две седмици училището и вече наистина във всяка къща, който позволи да се влезе и да се дезинфикцира там, където е имало болни.
Георги Дойчев, личен лекар: Не е възможно да се затвори училището, защото всеки нов случай носи 60- дневна карантина след него,

Заболяването се предава по контактно-битов път и затова най-важна е личната хигиена, категорични са експертите.

Д-р Таня Учорджиева, РЗИ-Пловдив: Мерки се вземат, но никой не може да гадае докога ще продължи увеличението на броя... Защото хората правят контакт помежду си, достатъчно е едно дете да не си измие ръцете след тоалетна и ще разпръсне заразата в класната стая.

Заместник-директорът на училището с най-много болни деца увери, че вече втори месец мерките за дезинфекция при него са силно завишени, но ефект няма.

Йовко Патазов, зам.-директор на училище "Христо Смирненски" - Раковски: Аз не смятам, че проблемът е в училището, защото ако беше в училището досега нямаше да са 35, а 350.
Павел Гуджеров, кмет на Раковски: Да дезинфекцираме домовете. Колегите ще кажат, че ние не можем да го направим без някой да ни допусне нямаме тези правомощия ние вътре да влезем във вашия и да пръскаме с препарати.

Кметът Гуджеров се ангажира общината да закупи санитарни и дезинфекционни материали за всички социално слаби семейства от ромския квартал. Хората там обаче настояват за асфалтиране на калните улици, които свързват със заразата.

Теодора Димитрова: Не можеш да излезеш с количката с детето и боклукът, който се хвърля - отзад е сметището, има патишарник при нас- цялата мръсотия от там идва,

Обмисля се в махалата да бъдат изпратени водоноски. Въпреки заразата, там има домове, в които няма вода и семействата взимат в кофи от съседите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повдигнаха обвинение на управителя на мина Оброчище
Повдигнаха обвинение на управителя на мина "Оброчище"
Бойко Борисов: Сега е моментът темата за Западните Балкани реално да се придвижи
Бойко Борисов: Сега е моментът темата за Западните Балкани реално да се придвижи