НОВИНИ

Росен Плевнелиев пред БНТ: Мое е решението да не се кандидатирам за втори мандат

Президентът Росен Плевнелиев оцени като успешен мандата си. В интервю за БНТ той каза, че България е преминала успешно през кризите и не са допускани големи грешки. Плевнелиев беше категоричен, че решението да не се кандидатира за втори мандат е било лично негово.Вижте интервюто във видеото.

bnt avatar logo
от БНТ
08:50, 22.01.2017
Чете се за: 01:13 мин.
У нас
Росен Плевнелиев, президент: Споделих и с Борисов, говорих и с Радан Кънев, който беше коалиционен партньор по това време. Защото аз съм такъв човек - няма мен. За мен не е важна личността, лично аз. Не е важна властта като самоцел. Важно е обаче властта като средство - да бъдеш полезен на народа си. Взех своето решение, споделих го с всички, бях коректен към всички. И 6 месеца преди президентстките избори излязох със своите аргументи и пред народа. Народът ме разбра. Днес, когато си тръгвам, чувствам неговата подкрепа, неговата любов. Част от това е и че бях коректен - казах си на време. България премина добре през кризите. Аз си тръгвам достойно и гордо с това постижение. На фона на извънредната нестабилност - навън и вътре в България - ние стояхме добре.

БНТ: А грешката?

Росен Плевнелиев, президент: Грешката. Днес, когато се замислям назад в мандата, от една страна - най-отговорно заявявам, че големи грешки не са допускани. Но все пак има нещо, което дълбоко ме тревожи. Има нещо, в което целият политически елит на България се проваля. Слагам и себе си в тази група - и това е, че днес българското общество сигнализира, че няма справедливост в държавата. Искрено пожелавам на президента Радев да не се сблъска с тези трудности, с които аз се сблъсках през тези 2 години, когато през 2013 и 2014 г. в България поставихме негативен рекорд - смениха се 5 правителства и 3 парламента само за 2 години. Искрено се надявам и тук е и моят апел към всички български политици - да помогнат на държавния глава. Разбира се обаче от него се очаква да държи правилната посока. Ще направя вероятно фондация, с която искам да работя за бъдещето на България - бъдещето на България, индустриите на бъдещето, технологиите на бъдещето, просвета, образование, таланта на българите, за да намерят своята реализация. Аз ще продължавам да бъда активен на много фронтове. Дори наскоро заяви, че ще съм готов да отида на барикадата, ако някой постави под съмнение посоката на България, защото аз ще продължа да бъда активен гражданин. Но няма да се връщам, към която и да било политическа партия. Няма по никакъв начин да се върна обратно в парламента. Не му е мястото - уча се по някакъв начин от грешките на предишните президенти.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каква музика ще изпълнява Гвардейският представителен духов оркестър?
Каква музика ще изпълнява Гвардейският представителен духов оркестър?
Румен Радев в първо интервю пред БНТ като президент
Румен Радев в първо интервю пред БНТ като президент