НОВИНИ

Румен Радев: Докладът за отбраната предлага да лекуваме армията със самовнушение

Одобреният тази седмица от Министерския съвет Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили предлага да лекуваме армията със самовнушение. Така метафорично президентът Румен Радев разкритикува приетия от правителството документ. Според него, за да се вземат мерки, трябва да има ясна картина за реалното състояние на Българската армия. Държавният глава направи този коментар във Военната академия "Г.Раковски", където участва в тържественото откриване на учебната година.

Вера Александрова
от Вера Александрова Оператор: Илия Иванов
16:32, 01.09.2017
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

В обозримо бъдеще няма да бъде решен най-важният проблем на въоръжените сили - недокомплектоването на личния състав. Също така няма да бъде повишен социалният статус на военнослужещите, няма да бъдат реализирани проектите за модернизация на армията. Това заключение направи президентът Радев пред офицери и гости във Военната академия.

Румен Радев - президент на Република България: Няма да достигат в обозримо бъдеще средства за водене на пълноценна подготовка, съвместима с изискванията на нашите съюзници и стандартите на НАТО.

Държавният глава посъветва възпитаниците на Военната академия, въпреки сложната среда, в която работят, да останат верни на избора си и да служат безкористно на своя народ и отечество. Президентът е убеден, че твърдата решимост на ръководството на НАТО за повишаване на разходите за отбрана ще доведе до адекватни решения. Румен Радев обърна внимание, че е добре военното и политическото ръководство на отбраната да работят в синхрон.

Румен Радев - президент на Република България: Да работите пълноценно с политическото ръководство на МО и с българските политици, така че те да бъдат посвещавани в реалните проблеми на въоръжените ни сили. Така че те да говорят и пишат истината за реалните проблеми. Да се борите срещу напудрените доклади, да отстоявате военната експертиза.

В доклада на служебното правителство на Огнян Герджиков беше посочено, че Българските въоръжени сили само частично са в състояние да изпълняват задачите си. Това заключение беше оспорено от сегашния военен министър Красимир Каракачанов и тази констатация не присъства в приетия в сряда документ.

Румен Радев - президент на Република България: Това, че болният ще си скъса диагнозата, не означава, че ще оздравее. Мисля, че докладът на служебното правителство беше реалистичен. Този в момента предлага да лекуваме армията със самовнушение.

Как можем да се движим напред, ако не знаем какво е реално състояние армията, попита риторично президентът. Според него едва след като този въпрос получи своя смел и откровен отговор, ще започне истинската трансформация на Въоръжените сили.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Под 10% стигна безработицата в Благоевградска област през юли
Под 10% стигна безработицата в Благоевградска област през юли
Започна инициатива за еднакво заплащане в Европейския съюз
Започна инициатива за еднакво заплащане в Европейския съюз