НОВИНИ

Румен Радев: Оставките не са решение, а бягство от отговорност

Президентът Румен Радев заяви, че оставките не са решение, а бягство от отговорност. Коментарът на държавния глава идва ден след протестите в страната срещу цените на горивата и вдигането на данъка за старите коли и застраховката "Гражданска отговорност". Президентът Радев посети 61-ва Стрямска бригада в Карлово, където разгледа въоръжението и техниката и разговаря с личния състав.

bnt avatar logo
от Станислава Христозова
16:00, 12.11.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Президентът коментира, че протестите са демократично право, което връща надеждите на българите като граждани. Според него затова и вчерашните протести са закономерни и ако неразбирането на властта към болките и тревогите на хората продължи, закономерно е и недоволството да продължи. Държавният глава добави, че не може да каже дали протестите са политически режисирани, но според него никой не може да изкара насила хората на улицата.

Румен Радев, президента на Република България: Оставката в момент на растящи цени, инфлация, увеличаваща се престъпност, не е решение, а абдикация от отговорност. Властта трябва да знае, че отказът от управление и бягството от проблемите поставя морална преграда пред амбицията да искаш властта отново. Затова очаквам правителството и НС да посочат изход от тази ситуация.

По повод казаното от заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов пред БНТ, че президентът не е обединител на нацията, Румен Радев заяви, че не може да бъде обединител на неправдата.

Румен Радев, президента на Република България: Не мога да ставам обединител на политически партии. Аз съм обединител на българския народ и съм длъжен да изразявам неговите болки, притеснения и надежди. Ако някой не ги е разбрал, това е негов проблем. Мисля, че и в обръщението си изрекох истини, които българите знаят, но политиците отказват да приемат. Явно истината ги плаши.

Държавният глава посочи още, че очаква отговор от Министерството на отбраната по отношение на процедурата за придобиване на нови изтребители за българските военно-въздушни сили, както и представяне на протокола от работата на оценителната комисия. Радев очаква да няма нарушения на принципите на прозрачност, обективност и равнопоставеност, защото в хода на самата процедура такива индикации вече имало.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юнкер срещу принципа на единодушие в ЕС
Юнкер срещу принципа на единодушие в ЕС
Експлозия във фабрика за оръжия в Румъния
Експлозия във фабрика за оръжия в Румъния