НОВИНИ

Румяна Бъчварова: България няма да е същата след европредседателството

Накъде поема България след края на европредседателството и загърбихме ли вътрешните проблеми, търсейки решения за външната политика на Западните Балкани - темата в "Панорама" коментира Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов.

bnt avatar logo
от БНТ
21:19, 13.07.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

По думите ѝ, европредседателството е било успех първо за България.

Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на министър-председателя: Ние бяхме реално в ситуацията да представляваме Европа, което е много отговорна задача. Справихме се с много добър организационен и политически екип. Имахме много добър координационен механизъм, който изработваше решенията по време на европредседателството, тоест ние влязохме в машината на ЕС и няма начин да излезем същите от нея. България спечели авторитет, отношението към нас вече е различно.
;

Бъчварова е категорична, че по време на европредседателството вътрешните проблеми не са загърбвани, а в Министерски съвет се е работило "под пълна пара".

Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на министър-председателя: Дали ще има ремонт на кабинета, не бих могла да кажа. Би било жалко да не се използва във вътрешната политика опитът, който министрите натрупаха, защото това е повече от университет. Илюзия е да мислим, че в една коалиция може да се мине без проблеми и противоречия, но умението е да имаш правилния алгоритъм в политическото общуване. Няма министри, които не си говорят.

Според Бъчварова, наш национален интерес е да постигаме европейските решения и затова търсенето на баланс по спорните въпроси, е един добър модел.

Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на министър-председателя: За мен поуката след председателството е, че трябва да очертаем зоната на европейския консенсус в нашата държава така, че България да има ясен образ, за да бъде един предсказуем и надежден партньор и в Европа, и в света.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекари от Русе на протест заради неизплатени допълнителни възнаграждения
Лекари от Русе на протест заради неизплатени допълнителни възнаграждения
Иманяри разбиха баптистерията в епископската базилика в древния град Мисионис
Иманяри разбиха баптистерията в епископската базилика в древния град Мисионис