НОВИНИ

Рушат се Римските терми във Варна

Римските терми във Варна се рушат и има опасност този уникален архитектурен паметник да остане без красивите си сводове. Античният обект, който скоро ще стане на 2 000 години, е най-добре запазеният в България и четвърти по големина в Европа. Причина за окаяното му състояние обаче са липсата на сериозни ремонти през последните години и лошото време тази зима.

bnt avatar logo
от БНТ
06:30, 13.02.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Последната консервация на Римските терми е направена през 70-те години на миналия век. Оттогава по тях са извършвани само козметични ремонти със средства на общината и на Регионалния исторически музей. Тази година тежката зима допълнително нанесе много вреди върху архитектурния обект.

проф. Валентин Плетньов – директор на Регионален исторически музей - Варна: „Това заледяване, ниските температури, при много сняг фугите се пълнят с вода, замръзват в Римските терми и започна едно масово рушене, особено в районите на обекта, където има сводове, които с години бяха подпрени с дървена конструкция. Сега в момента става още по-лошо положението“.
;

За спешното укрепване на сводовете са необходими около 100 000 лева. Община Варна отдели от бюджета тази сума, но тя ще се използва и за спешен ремонт на Аладжа манастир, който също се руши.

проф. Валентин Плетньов - директор на Регионален исторически музей - Варна: „За една реставрация, поетапна, да започнем, дори да нямаме проекти и да започнем с по 250, по 300 000 на година, за четири до пет години термите ще си възстановят вида“.

Миналата година приходите от посещенията в Римските терми са се увеличили три пъти. На сцената бяха изнесени 10 спектакъла, след големия интерес за тази година се предвижда те да станат 30.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дейвид Бауи беше удостоен посмъртно с пет награди Грами
Дейвид Бауи беше удостоен посмъртно с пет награди "Грами"
Редица държави поискаха извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН
Редица държави поискаха извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН