Русия към САЩ: Санкциите са обявяване на търговска война

Остри реакции в Москва и Вашингтон предизвикаха новите американски санкции срещу Русия. Руският премиер Дмитрий Медведев ги сравни с обявяване на търговска война.

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:46, 03.08.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Американският президент Доналд Тръмп, който подписа приетия от Конгреса закон, изказа опасения от влошаване на двустранните отношения. Мерките са главно икономически и се налагат заради съмненията за руска намеса в американските президентски избори, както и за анексията на Крим. Налагат се санкции също така на Иран и на Северна Корея.

Руското външно министерство посочва, че новите американски санкции опасни и може да подкопаят стабилността в света. Москва си запазва правото на ответни мерки. Премиерът Дмитрий Медведев реагира в социалните мрежи.

Подписването на новите санкции срещу Русия от американския президент слага край на надеждите за подобряване на нашите отношения.

Президентът е изигран от политиците, а целта е да бъде отстранен от поста. "Несистемният играч трябва да бъде ликвидиран", написа Медведев във Фейсбук.

С гневната си реакция Доналд Тръмп не скрива, че е подписал неохотно закона. При мнозинството, с което беше приет в двете камари, президентското вето не би имало ефект.

Нашите отношения с Русия са на невиждано ниско и опасно ниво. За това може да благодарите на Конгреса, на същите тези хора, които не могат дори да ни осигурят здравно застраховане.

Тръмп винаги е отхвърлял твърденията за руска намеса в изборите в негова полза. Сега обвинява Конгреса, че надвишава правомощията си. Новият закон предвижда ограничения в енергийния и финансовия сектор, които разтревожиха редица европейски страни. От Европейската комисия припомниха, че САЩ се ангажират да се допитват до съюзниците си, преди да прилагат санкциите, за да не бъдат засягани европейски интереси.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Планинският отряд от Дупница спаси израелско семейство с 4 деца в планината
Планинският отряд от Дупница спаси израелско семейство с 4 деца в планината
Овладян е пожарът в кравефермата край Поповица
Овладян е пожарът в кравефермата край Поповица