НОВИНИ

Руски медии се обединиха в защита на журналиста Иван Голунов

Необикновена проява на единство от страна на руски медии в защита на колега. В края на миналата седмица беше задържан Иван Голунов - журналист на свободна практика, известен с мащабни разследвания, уличаващи в корупция близки до властта чиновници. Обвинен е в притежание и продажба на наркотици.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:50, 10.06.2019
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Три известните руски вестникa - РБК, Ведомости и Комерсант, излязоха днес с еднакви първи страници. Те гласят - Аз/ние сме Иван Голунов. Изданията имат и общ коментар, в който се казва, че доказателствата срещу колегата им са съмнителни.

В защита на разследващия журналист се изказаха знаменитости като актьора Константин Хабенски и руски общественици.

Мария Кособкова, автор на документални филми: "Разбира се, че търсих трите вестника, които излизат с такава гениална първа страница - Аз/Ние сме Иван Галунов. Струва ми се, че в страната ни се случва нещо много важно и ми се иска да го подкрепя по всички възможно начини.

От вътрешното министерство обявиха, че не са открили следи от наркотици по ръцете на репортера. Това предизвика въпроси в руската Дума. Голунов е обвинен в притежание на дрога. Адвокатът му твърди, че тя е подхвърлена.

В медиите се появи информация, че Голунов е бит по време и след задържането му. Органите на реда категорично отрекоха. Два месеца Голунов ще остане под домашен арест. Наблюдатели коментират, че мярката е твърде мека и показва несигурността на властта по конкретния случай и че той ще предизвика силно обществено недоволство, което ще засегна имиджа на президента Владимир Путин. Кремъл заяви, че следи казуса отблизо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България ще настоява пакет Мобилност да бъде разгледан на първо четене в ЕП
България ще настоява пакет "Мобилност" да бъде разгледан на първо четене в ЕП
Гърция се готви за предсрочни избори
Гърция се готви за предсрочни избори