НОВИНИ

Президентът на Молдова очерта три сценария за излизане от кризата в страната

Президентът на Молдова Игор Додон заяви, че няма да подава оставка. Опозиционната Демократическа партия покани на преговори Социалистическата партия и блока "Сега", които сформираха кабинет в събота, въпреки че обяви, че не признава правителството. По нареждане на кабинета от длъжност е освободен началникът на полицейските сили в Молдова. Международната общност отново прикани към сдържаност и преговори между всички политически сили.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:25, 10.06.2019
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Игор Додон, когото конституционният съд отстрани от власт, говори с дипломати от над 30 държави, благодари им за признаването на легитимността на кабинета на Майа Санду и обяви, че няма да подава оставка. Додон очерта три сценария - първият - активизиране на всички институции, което да осигури плавен преход на властта, вторият - Демократическата партия да не признава действията на правителството и парламента.

Игор Додон, временно отстранен от власт президент на Молдова: Трети сценарий - пълна дестабилизация, провокирана от Демократическата партия на Молдова, която се опитва да съхрани властта си.

Ситуацията в Молдова остава сложна - страната има правителство - коалиция между политическия блок "Сега", в който влизат няколко формации с проевропейска ориентация, и Социалистическата партия, подкрепяна от Додон. За премиер е избрана Майа Санду - лидер на Партията на действието и солидарността, част от блока "Сега". В опозиция е Демократическата партия на олигарха Владимир Плахотнюк, която управляваше Молдова до изборите през февруари, които не излъчиха ясен победител. По време на вчерашните протести говори назначеният за временен президент и бивш премиер на страната от Демократическата партия - Павел Филип.

Павел Филип, и.д. президент на Молдова: В този момент ценностите и вярата ни са поставени на изпитание. Никога няма да приемем разпродаването на нашата страна.

Засега надеждите са политическата криза да се реши с преговори между коалиционния кабинет и опозицията. А според анализатори ситуацията в Молдова е истински прецедент, защото е успяла да обедини САЩ и Русия. Представителите и на двете страни признават правителството на Майа Санду, нещо повече - Москва изрази готовност да работи с него. Дипломат номер 1 на ЕС - Федрика Могерини, прикани към спазване на върховенството на закона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Албания започна процедура по отстраняване на президента
В Албания започна процедура по отстраняване на президента
Нови проблеми с ремонтираната улица Граф Игнатиев в София
Нови проблеми с ремонтираната улица "Граф Игнатиев" в София