НОВИНИ

​Самолет АУАКС на НАТО кацна на летище София (СНИМКИ / ВИДЕО)

Самолет АУАКС на НАТО кацна днес на летище София. По този начин алиансът още веднъж да потвърди ангажимента си да гарантира сигурността на Югоизточна Европа. Повече подробности за способностите на самолета за ранно предупреждение от Николай Минков.

Николай Минков
от Николай Минков
18:28, 05.06.2018
8665
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Самолетът АУАКС е най-мощното средство за далечно разузнаване, с което разполагат НАТО-вските армии. То е базирано върху Боинг 707. Когато изпълнява полети на височина 10 км. той има способностите да разузнава цели на противника в дълбочина от 120 хил. квадратни километра.

Най-забележителната част е 12-метровия диск-антена.

АУАКС-ът разполага с четири турбодвигателя TF-34, които му осигуряват таван на полета над 11 км и продължителност на летене повече от 6 часа.

Общо 12 души е екипажът на машината.

Това е кокпитът. От тук двамата пилоти и бординженерите управляват машината. Мощни компютри заемат цялата централна част на самолета.

Това е разузнавателното сърце на АУАКС-а. От тук операторите засичат цели на противника, както и извършват координация на силите и средствата на НАТО при бойни действия или при учения.

бригаден генерал Карстен Щойе: Като част от мерките за гарантиране сигурността на съюзниците след март 2014-та сме изпълнили над 1400 мисии, с над 11 хил. летателни часа в европейското въздушно пространство на НАТО.
ген.-лейт. Атанас Запрянов - зам.-министър на отбраната: "Посещението на компонента на НАТО за ранно предупреждение е символ на единството на страните-членки и усилието на България да модернизира своите ВВС по изисквания на НАТО".

Общо 16 са самолетите АУАКС, с които разполагат силите на НАТО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Лазаров: Няма увеличение на броя лица, срещу които са използвани СРС
Димитър Лазаров: Няма увеличение на броя лица, срещу които са използвани СРС
ДРУГИТЕ новини: Мила се завръща
ДРУГИТЕ новини: Мила се завръща