НОВИНИ

Сблъсъци и ранени полицаи на протеста в Атина срещу Договора от Преспа

Протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията по време на митинг в центъра на Атина срещу споразумението със Скопие за промяна на името на Република Македония. Демонстрантите хвърляха камъни, димки, бомбички, боя и други предмети срещу полицаите, които отговориха със сълзотворен газ.

bnt avatar logo
от БТА/БГНЕС
16:36, 20.01.2019
Чете се за: 00:35 мин.
По света
сблъсъци ранени полицаи протеста атина договора преспа

Някои протестиращи се опитаха да прескочат оградата и да се изкачат по стълбите пред сградата на парламента, но полицаите ги върнаха обратно.

Мъж, загърнат в гръцкото знаме, нападна полицията с тояга, а други бяха увили знамена около дървени пръти, с които атакуваха служителите на реда. Девет полицаи са ранени при сблъсъците.

Демонстрацията под надслов "Македония е Гърция" започна мирно. Чуваха се скандирания с обидни лозунги срещу премиера Алексис Ципрас, който се очаква на вота следващата седмица да събере необходимите му 151 гласа за окончателното одобрение на споразумението.

;

Организаторите на протеста на площада пред сградата на гръцкия парламент очакваха около 600 000 души, но броят на демонстрантите е значително по-малък.

За охраната и сигурността на протеста властите в гръцката столица изпратиха допълнителни полицейски подразделения. Улиците в централната част на Атина бяха затворени още преди обяд за движение на автомобили.

Поставени са и полицейски контролни пунктове на някои места за проверка на демонстрантите. Местните власти очакват сериозни нарушения в обществения транспорт заради протестите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Македонски гражданин нападна полицай при проверка след пътен инцидент в София
Македонски гражданин нападна полицай при проверка след пътен инцидент в София
70-годишен простреля свой съселянин в Огняново, след което се самоуби
70-годишен простреля свой съселянин в Огняново, след което се самоуби