НОВИНИ

Съдът не даде ход на делото срещу тримата сирийци за тероризъм

Заради невръчен навреме обвинителен акт - съдът не даде ход на делото срещу тримата сирийци за тероризъм. Те са обвинени, че са опитали да минат през България на път за Сирия, за да се включат в редиците на Ислямска държава и Мюсюлмански братя и да участват в терористични действия. Сирийците са на възраст между 20 и 25 години и бяха арестувани в началото на февруари на границата с Турция край Свиленград.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
17:35, 02.08.2016
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Подсъдимите бяха внесли молба, че не искат да бъдат снимани. Доведоха ги с белезници и на краката. Делото не тръгна, защото тримата едва вчера са получили превод на обвинителния акт. Според защитата няма данни да са пътували за Сирия.

Володя Йотов - адвокат: Те са влезли в страната, с цел да минат транзитно тука. И са искали да се отправят към Турция, това е сигурно по делото. Това, че имат статут на бежанци не значи, че са закотвени в Германия. Аз мисля, че те имат право да се видят със свои близки, роднини, каквото е и тяхното обяснение, които са се намирали в Турция.

Тримата са опитали да минат границата с Турция нелегално, а преди това имат и неуспешен опит през Гърция. В телефоните им, според прокуратурата са открити снимки на бойци от ИДИЛ и Мюсюлмански братя. Мохамед Ез от Асоциацията на сирийските бежанци каза, че не познава подсъдимите, но смята, че доказателствата срещу тях са спорни.

Мохамед Ез - Асоциация на сирийските бежанци: Турците не дават визи на сирийците това е проблемът. Сега, ако господата ми вземат моя апарат аз ще трябва да бъда задържан, защото на шега, просто може да говориш много неща. А след като влизам в социалните мрежи в този телефон влизат 1000 снимки.

Чрез защитата сирийците поискаха достъп до доказателствата, на арабски, включително от СРС-тата. Заявиха, че не са обсъждали терористични действия, а репликите им били извадени от контекста. Казаха, че може да има и неточности в превода, като обясниха, че написана на арабски думата любов можела да се преведе - например като хапчета или жито.

Володя Йотов - адвокат: Направих искане да бъде прекратено делото, тъй като са допуснати процесуални нарушения, които накърняват правата на подсъдимите.

Според прокуратурата обвинителният акт отговаря на всички изисквания. Съдът ще се произнесе по искането за връщане на делото на следващото заседание през септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Швейцария каза окончателно НЕ на Брюксел
Швейцария каза окончателно "НЕ" на Брюксел
РБ започва допитване за седемте номинации за кандидат-президент
РБ започва допитване за седемте номинации за кандидат-президент