НОВИНИ

Съдът остави в ареста трима от полицаите, обвинени в каналджийство

След като вчера четирима полицаи бяха обвинени за организирана престъпна група, която срещу подкуп е помагала на каналджии - днес прокуратурата съобщи, че има данни в схемата да са замесени и други униформени. За главен организатор е посочен Георги Жеков, който е изградил ефективна мрежа и е давал указания на останалите кои коли и кога да се пропускат. Съдът остави в ареста трима от полицаите, четвъртият остава под домашен арест.

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:47, 30.07.2016
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Съдът прие, че данни на разследването са достатъчни да се смята че е извършено престъпление и групата е действала организирано и трайно. Съдия Иво Хинов прецени, че тримата полицаи Продан Георгиев, Николай Григовор и Георги Жеков има опасност да повторят престъплението си. Освен че осигурявали безпроблемно преминаване на бежанци от София до Калотина, в извън работно време полицаите сами са се занимавали с трафик.

За това говори и термокамерата открита при обиските.

Детелина Йотова, зам.-шеф на Специализираната прокуратура: Имаме такива доказателства по делото, които са придобити по оперативни данни и в последствие както ми беше обяснено тази термокамера има обхват някъде на около 2 до 3 км да възприема движещи се лица.

Основен свидетел на прокуратурата се оказва трафикант. Полицаят, който преди време го спрял с автобус пълен с бежанци, му поискал пари. Тогава двамата уговорили и спокойно преминаване по време на смяната му. За главен организатор е посочен Георги Жеков, който е изградил ефективна мрежа е давал указания на останалите - кои коли и кога да се пропускат. Защитата, обаче смята, че прокуратурата няма нито едно доказателство, което да уличава полицаите. При обиска не са иззети незаконни притежания и обвинението е много неясно.

Емануил Йорданов - адвокат: Оказва се, че на базата на оперативна информация която не е доказателство на базата на НПК и на показанията на свидетел, който трябва да бъде обвиняем, хората си остават в ареста.

Освен основния свидетел, срещу когото се води друго производство, показания срещу престъпната група дава и полицай, присъствал на повечето срещи между тях. По време на заседанието стана ясно, че групата е привлякла и други служители на МВР, на които още не са повдигнати обвинения.

Детелина Йотова: Ами ще бъдат обвинени, но сега не знам колко защото имаме данни и за други служители.

Четвъртият задържан Красимир Евтимов остава под домашен арест. Той не е полицейски служител а само диспечер и пазач в областното управление. Според свидетелствата той също е взимал подкупи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви рискове крие планината през лятото?
Какви рискове крие планината през лятото?
Гласът на града: Спасители искат задължителни уроци по плуване за децата
Гласът на града: Спасители искат задължителни уроци по плуване за децата