НОВИНИ

Съдът задължи Столичната община да вземе спешни мерки срещу мръсния въздух

Софийският градски съд задължи Столичната община да вземе спешни мерки срещу мръсния въздух, като започне миене на основните улици в София два пъти месечно от май до септември, а през останалата част от годината - веднъж месечно. От Столичната община съобщиха, че няма да обжалват и уточниха, че предложените мерки са част от общинската програма, която се изпълнява в момента.

Цанка Николова
от Цанка Николова
17:28, 08.07.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

С над 100 мерки и дейности Столичната община изпълнява програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Една от тях е миенето на основни булеварди и междуквартални улици. То се е увеличило от 12 пъти през 2018 година до 24 пъти през 2019 година. С по-честото миене на улици се осигурява предписаното от съда измиване на над 10 хиляди декара месечно, напомнят от Столичната община.

Съдът настоява и да бъдат обявявани нивата на фини прахови частици на сайта на Столичната община, на определените табла и на спирките на градския транспорт и метрото.

Теодора Полимерова, директор на дирекция "Климат, енергия и въздух" към Столична община: От 5 юни работи на ИАОС информационната система. Могат да се покажат данните по основните замърсители, може да се покажат средночасови, средноденонощни, средногодишни стойности, съответно маркира се замърсителят, за който ни интересува. В случая за фините прахови частици - 10, за да дадем средноденонощна стойност. Периодът се маркира - начална, крайна дата.

Информацията е достъпна и на сайта на Столичната община. В определения от съда срок от местната власт обещават да дадат информация и за публикуване на данни за нормите и на таблата на градския транспорт и метрото, както и програма за изграждане на велоалеи през следващите години, както настоява и съдът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Да изнесеш концерт във всяка държава... освен една
Да изнесеш концерт във всяка държава... освен една
Полицията ще изяснява вината на шофьора, чийто джип затъна в пясъка на плаж
Полицията ще изяснява вината на шофьора, чийто джип затъна в пясъка на плаж