НОВИНИ

Седмица остава до референдума за бъдещето на парк "Бедечка"

Следващата неделя жителите на Стара Загора ще решават на местен референдум бъдещето на парк "Бедечка". На 18 юни старозагорци трябва да отговорят на въпроса дали са съгласни с пари от общинския бюджет да бъдат обезщетени собственици на имоти, за да се изгради на тяхното място парк, вместо жилищен квартал.

bnt avatar logo
от БНТ
11:23, 11.06.2017
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Казусът "Бедечка" е от няколко години. Той възниква на база нарушения в общински решения, взети през 2003 г., 2005 г. и 2011 г., които станаха причина паркът да бъде реституиран на собствениците на имоти и впоследствие на зелената територия да започне изграждането на жилищен квартал. Кметът на Стара Загора инициира референдум, за да могат хората да се произнесат по проблема, тъй като и в двата случая - парк или квартал, ще трябва да се отделят милиони левове от общинския бюджет - в единия случай за инфраструктура, а в другия за изграждане на паркови площи. Това ще струва над 40 милиона лева и затова старозагорци на 18 юни ще трябва да заявят позицията си.

Маргарита Нейчева-Стоянова, директор "Гражданско състояние" в Община Стара Загора: "Общинската администрация се готви така както за всеки вид избор - бюлетините ще бъдат получени следващата седмица и ще бъдат подготвени по секции. Изборният ден започва от 7 до 20 часа на 18 юни. Остава само гражданите на Стара Загора да проявят интерес, да изкажат своето мнение чрез гласуване в съответните секции".

Според природозащитниците от обществен интерес е "Бедечка" да бъде парк, защото там има над 3000 ценни дървета, между които и уникалният 600-годишен чинар, както и близо 200 вида животни, някои от които се срещат само там.

Живка Александрова, "Заразете Бедечка": "Вярвам, че този парк може да бъде спасен и това е една моя лична мисия и искам да оставя този град за децата си във вид, в който да не се срамувам, че не съм взела участие за унищожаването".

Според собствениците на земи в "Бедечка" имотите са им върнати законно, има съдебни решения за това и трябва да се спази правилото, че частната собственост е неприкосновена

Светозар Стоев - собственик: "Това е едно от най-отговорните решения, които могат да се вземат за града ни в момента, понеже се засягат големи суми пари, които всеки старозагорец ще плати от джоба си - чрез данъци и такси".

Към момента строителството в Бедечка е спряно. Има издадени 8 разрешения за строеж, които не могат да бъдат прекратени. Парк или квартал - ще стане ясно на 18 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представят проект за обновяване на градската среда в Благоевград
Представят проект за обновяване на градската среда в Благоевград
Освободиха сина на Кадафи
Освободиха сина на Кадафи