НОВИНИ

Северна Корея заплаши американския остров Гуам с ядрен удар

Северна Корея обмисля ракетен удар по американския тихоокеански остров Гуам, където е разположена база на военновъздушните сили на Съединените щати. Информацията се появи само няколко часа, след като американският президент Доналд Тръмп каза, че заплахите на Пхенян ще бъдат посрещнати с „огън и ярост“.

bnt avatar logo
от БНТ
07:27, 09.08.2017
Чете се за: 00:52 мин.
По света

По данни на официалната информационна агенция на Северна Корея се обмисля атака с ракети със среден и далечен обсег на действие на територии около Гуам. Според експерти е възможно това да е севернокорейският отговор на мащабните учения, които се провеждат на острова. Губернаторът на Гуам заяви, че в момента няма непосредствена опасност, но властите са готови да реагират незабавно.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Най-добре е Северна Корея да не заплашва повече Съединените щати. Те ще бъдат посрещнати с огън и ярост, каквито светът не е виждал.
;

И републиканци, и демократи критикуваха острото изказване на Тръмп и призоваха за диалог с Пхенян, защото очевидно политиката на изолация не дава резултат. Според ексеперти е възможно това да е севернокорейският отговор на мащабните учения, които се провеждат на острова.

Размяната на острите реплики бележи ескалация на напрежението между Пхенян и Вашингтон. В края на миналата седмица Съветът за сигурност на ООН наложи нови санкции на Северна Корея заради ракетните тестове, а в американския печат се появи информация, че страната е успяла да произведе ядрени бойни глави, които могат да бъдат поставени на разработените от Пхенян ракети.

; ;
Доналд Тръмп, президент на САЩ: След дълги години на провал страните се събират заедно, за да се справят с опасността от Северна Корея. Трябва да бъдем твърди и решителни!
; Остров Гуам се намира във Филипинско море в западната част на Тихия океан.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
72 години от бомбардировката над японския град Нагасаки
72 години от бомбардировката над японския град Нагасаки
Второ силно земетресение разлюля Китай
Второ силно земетресение разлюля Китай