НОВИНИ

Ще бъде проверен всеки случай на забавено решение на Фонда за лечение на деца

Граждански протест пред Министерство на здравеопазването.Той е против унищожаването на Фонда за лечение на деца в чужбина.Протестиращи родители се събраха основно заради забавяне на молбите им към Фонда за лечение на деца в чужбина, както и че във фонда се въвеждат нови процедури, на които няма право.

Айше Сали
от Айше Сали
12:21, 01.06.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:23 мин.
Още

Основното подозрение на протестиращите е по този начин се цели колкото се може по-малко деца да бъдат изпращани за лечение в чужбина и така да се икономисат средства.

Красимира Величкова - член на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца в чужбина: Промените, които се случват в крачка, превръщат децата в жертви, понеже се отлагат срокове с различни аргументи за административни процедури, за допълнителни медицински становища. Имаме случаи на деца с по 3 медицински становища, едно от които отрицателно и се предлагат децата за отказ. От 13 деца, които ще разглеждаме на заседание за лечение в чужбина, 10 са предложени за отказ.

В сутрешния блок на БНТ заместник-здравният министър се опита да успокои родителите, които чакат за решение за техните деца. Той ги увери, че основната задача на здравното министерство е Фондът да работи ефективно.

Ваньо Шарков, зам.-министър на здравеопазването: Фондът за лечение на деца не е нито на Министерството на здравеопазването, нито на професор Пилософ, нито на някой, който и да било от Обществения съвет. Фондът за лечение на деца е на децата. И всеки, който се опитва по някакъв начин да лъже хората, че фондът не работи, трябва да носи някаква отговорност за думите си, защото фондът нито е закриван, нито е закрит, нито някой има намерение да го закрива изобщо, камо ли пък някой има намерение по някакъв начин да премахва контрола и участието на Обществения съвет в него. Няма нито едно внесено заявление във фонда, което да не се движи в рамките на правилника, по който тези хора са работили досега. Безспорно правилникът трябва да бъде подобрен и сроковете за вземане на решения в този правилник трябва да бъдат съкратени. Ако тези хора, които говорят, че някои се опитва да закрие фонда, смятат, че по този начин трябва да продължи да се работи - аз не съм съгласен. Аз искам работата на фонда да се подобри и работата на обществения съвет да се подобри и това е целта на МЗ.

Шарков разговаря и с протестиращите. Той обеща, че ще провери всеки случай на забавено решение.

Ваньо Шарков, зам.-министър на здравеопазването: Фондът има нужда от работещ Обществен съвет и ние ще имаме ангажимента съветът да заседава по-често - през 3 седмици. Така ще има по-чести решения, които да удовлетворяват нуждата от лечение на български деца. Лъжа е, че се променя правилникът за дейността на фонда натъмно. Няма необходимост от това да се нагнетява на хора, които страдат от това, че техните деца трябва да се лекуват в чужбина.

Директорът на Фонда за лечение на деца проф. Пилосов отказа коментар и заяви, че ще говори след днешното заседанието на фонда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ предупреждават за терористични заплахи в Европа
САЩ предупреждават за терористични заплахи в Европа
Варненските плажове с медицински екипи
Варненските плажове с медицински екипи