Ще изчезне ли истинското българско кисело мляко заради административни грешки?

Истинското „Българско кисело мляко” може да изчезне. За това предупреждава русенската адвокатка Анели Чобанова, припомняйки отново, че се готвят промени в Законите за географските означения и за храните. Според нея, предложенията крият предпоставки оригинални български продукти да започнат да се продават като чужди.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Даниела Василева
17:35, 01.09.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Още през 2008 година е влязъл в сила европейски регламент, според който нашето законодателство трябва да се хармонизира с това на общността по отношение на географските означения. Един от тези продукти е патентованото по Българския държавен стандарт „Българско кисело мляко”. До този момент обаче документи за регистрация на родните продукти в Европейската комисия не са подадени, а се предлага да отпаднат географските означения.

адв. Анели Чобанова
„Защо държавната администрация не е подготвила регистрационната процедура – това е големият въпрос. И защо в момента никой закон, нито регламент предвижда отпадането, т.е. заличаването на БДС и на географските означения, ние предлагаме такова нещо?”

Според Анели Чобанова, в момента киселото мляко на 6 фирми в страната не е според Българския държавен стандарт, една от които е с гръцки капитал, а друга – предстои да бъде придобита от компания от южната ни съседка.

адв. Анели Чобанова
„Нищо чудно някоя друга подобна компания да заяви регистрация на Българско кисело мляко в ЕК и да го заяви по начин, по който не отговаря на БДС, т.е. отговаря на техния икономически интерес и ще се продава гръцко кисело мляко надпис „Българско кисело мляко”.”

За да не се стигне до там, Анели Чобанова предлага администрацията да подготви документите за регистриране на българските продукти в Европейската комисия и да оттегли предложените законови промени.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кой трябва да избере ръководителя на бъдещия антикорупционен орган
Кой трябва да избере ръководителя на бъдещия антикорупционен орган
Засечени са три нови сайта с лъжлива реклама на чай срещу паразити
Засечени са три нови сайта с лъжлива реклама на чай срещу паразити