НОВИНИ

Ще тръгне ли делото "КТБ"?

Започва мегаделото за фалита на КТБ. Утре Специализираният наказателен съд трябва да проведе първото заседание по него. За източването на близо 2,5 млрд. лева ще отговарят Цветан Василев и още 17 банкери и финансисти. Процесът срещу Василев ще се води задочно, тъй като от 2014 г. той се намира в Сърбия. Досега опитите за екстрадация остават неуспешни. Според защитата на Василев делото е минирано предварително и няма да тръгне в близките няколко години.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:12, 12.12.2017
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Още при предаването на обвинителния акт в съда делото беше определено като уникално по рода си.

Иван Гешев, ръководител на Специализираната прокуратура (20.07.2017 г.): Задачата, която седеше пред екипа по това дело, беше със сложност близка до тази с дизелов двигател да се кацне на луната.

Не на това мнение обаче е защитата на банкера.

Христо Ботев, адвокат на Цветан Василев: Делото е историческо с обема си, но не и със съдържанието си. Защото са събирани хартии откъде ли не писани умозаключения, които нямат никаква опора в доказателствата.

Според обвинителния акт, финансовата пирамида е оглавявана от самия Цветан Василев. Сред 18-те обвинени за участие в организирана престъпна група има двама подуправители на БНБ, както и ръководител на екип в Банков надзор. Обемът на събраните доказателства достига 1000 тома. Разпитани са повече от 400 свидетели. Обвинителният акт във всичките му копия е над 210 000 страници.

Делото "КТБ" държи рекорда по използвана хартия. Тук се събират едва една трета от папките по делото. Те са разположени в коридора пред кабинетите на съдиите.

Според защитата на Василев, процесът вероятно ще се води задочно в негово отсъствие. Адвокатите заявиха, че нямат информация за блокираната процедура по екстрадацията на банкера, която беше отменена два пъти от Апелативния съд на Сърбия.

Христо Ботев, адвокат на Цветан Василев: Неговото неидване тука не е толкова заради справедливостта на процеса, колкото заради страх за сигурността му.

Вероятно утре процесът няма да тръгне, тъй като банкерът все още не е получил препис от обвинителния акт, както е по закон. Делото ще се гледа от съдия Виржиния Петрова, която беше разпределена на случаен принцип.

Георги Ушев, председател на Специализирания наказателен съд: Какво го очаква съдията, който ще гледа делото КТБ. Изключително голям къртовски труд. Първо да прочете над 10 хил. страници обвинителен акт. След това няколко години да проведе съдебно следствие и после да напише мотивите, което е изключително голямо натоварване.

Според последните изменения в НПК утрешното заседание ще е разпоредително. В него ще се обсъдят въпросите дали делото е подсъдно на съда, има ли основание за прекратяване и допуснати ли са процесуални нарушения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премахнаха незаконната автогара пред храма Св. Александър Невски
Премахнаха незаконната автогара пред храма "Св. Александър Невски"
Какви са причините за замърсяването на въздуха и как могат да бъдат преодолени?
Какви са причините за замърсяването на въздуха и как могат да бъдат преодолени?