НОВИНИ

Какви са причините за замърсяването на въздуха и как могат да бъдат преодолени?

През зимния сезон се очаква повишено замърсяване на въздуха у нас с фини прахови частици, въпреки мерките, които общините взимат. В градовете вече са измерени по-високи норми на замърсяване, отчитат от регионалните инспекции по околна среда. Още в началото на април Европейският съюз осъди България заради мръсния въздух. Страната ни е на 4-то място по смъртност от заболявания, свързани с качеството на въздуха, който дишаме.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова Екип на "По света и у нас"
20:08, 12.12.2017
Чете се за: 01:08 мин.
У нас
Галечка Николова: "Това е един от типичните аромати на Русе на бакелит, на изгорял кабел и другият е просто на химия."

В Русе има 3 автоматични станции, които измерват качеството на въздуха. От Агенцията по околна среда отчитат замърсяване с фини прахови частици. Затова скоро се предвижда поставяне на 4-та стационарна станция, която да контролира промишленото производство.

Росен Димов - гл. експерт, Агенция по околна среда - Русе: "В момента има превишение на стойност за фини прахови частици под 10 микрона Франция за дата 11 декември, което е почти в дойно превишение."
Свилен Иванов - зам.-областен управител на Русе: "Имаше едно подценяване на проблема от един от смятаните за основни замърсители в града. Това доведе до подписване на план, който до края на годината трябва да бъдат предприети мерки."

В Благоевград от началото на годината нивата на фини прахови частици са били повишени 56 пъти. Общината там пилотно монтира филтри за вредните газове на някои комини. Изпълнява и програма за саниране на жилищата. Подобни са и проблемите в Пловдив и в други градове.

Лорита Радева - председател на Комисията по опазване на околната среда в СОС: "Основните замърсители на въздуха и то не само в София са замърсяване от транспорта и замърсяване от битовото горене."

В София за борба с мръсния въздух обмислят двойна такса за синята зона, безплатен градски транспорт и отклоняване на транзитния трафик на камиони. За да ограничат фините прахови частици, от общината са решили до 2019 година да подменят и старите автобуси с екологични. Предстои да бъде одобрена и система за ранно известяване при замърсяване.

Проф. Христо Брънзов - директор на НИМХ, БАН: "Прогнозите ги прави на базата на локален числен модел на времето, който е създаден специално за територията на град София и който прави връзка между метеорологичните условия и замърсяването на града.

Други мерки са честото миене на улиците и залесяването. Властите апелират и към гражданите, които се отопляват на битово гориво да имат съзнание за замърсяването, което причиняват. Но докато усилията не се обединят, нашата част на картата на Европейската агенция за околна среда ще продължава да свети в червено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще тръгне ли делото КТБ?
Ще тръгне ли делото "КТБ"?
​Минималната заплата от 1 януари става 510 лева
​Минималната заплата от 1 януари става 510 лева