НОВИНИ

​Шефът на НЗОК: Рано или късно роботизираната хирургия ще навлезе у нас

Несъвпадение на дейностите, които е определила политическата класа и средствата, с които трябва да се заплатят тези дейности - така управителят на Здравната каса определи като най-генералния проблем в сферата на здравеопазването. Министърът определя пакета от дейности, които трябва да се заплащат с парите, които са в касата. И във времето този пакет непрекъснато се е увеличавал като в него са включвани дейности, които са много скъпи, уточни Дечев. Като пример той даде роботизирана хирургия, която струва 10 пъти повече, отколкото ако се изпълни по класическия начин.

bnt avatar logo
от БНТ
18:42, 22.01.2019
Чете се за: 00:25 мин.
Още
д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК: Рано или късно роботизираната хирургия ще навлезе в България и това означава, че трябва да има хора, които да са подготвени да работят с нея. Тогава, когато едно нещо се плаща 10 пъти по-скъпо отколкото е друго и този, който ще изпълнява дейността ще вземе 8000 лв. вместо да вземе 800 лв. и поради това апетита за такива дейности непрекъснато нараства, а финансирането за тях не е с това темпо. От там се получава и диспропорцията между средства и обема от дейности.
;

Темповете на увеличаването на средствата са прогресивни. Тези темпове ще продължават и ще бъдат сериозни. Ако искаме да придобием бегло впечатление за реалната цена на здравето, трябва да прибавим и средства, които плаща българинът от джоба си за здраве, посочи Дечо Дечев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Веселин Марешки: Нека да питаме хората за изтребителите с референдум
​Веселин Марешки: Нека да питаме хората за изтребителите с референдум
Грипът напълни болниците в Пловдив
Грипът напълни болниците в Пловдив