НОВИНИ

Сигурност и икономика - основни теми в избора на французите

Изборни секции под охрана на полицаи и военни - така премина денят на вота във Франция, заради опасения от терористични действия. Документите на хората и багажа им бяха проверявани още преди да влязат в секциите. А председателите на секционните комисии разполагаха с директен телефонен номер за връзка със службите.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:21, 23.04.2017
Чете се за: 01:29 мин.
По света

Сигурността и икономиката са двете основни теми, които оказват влияние върху избора на хората, разказаха французи пред камерата ни.

- Най-важна е сигурността, а после икономиката.

- За мен първо икономиката.

- И двете са еднакво важни.

- Мисля, че трябва да изберем кандидат, който предлага програма за повече работни места, особено за младите. Голям проблем е безработицата. И също така кандидат, който може да даде сигурност на Франция. Но не чрез затваряне на границите, това не е решение.

- Важно е равенството на хората, независимо от произхода, сигурността, повече работни места. Но най-вече да няма дискриминация. Всеки, без значение от цвета на кожата, трябва да бъде интегриран.

Според политическия анализатор Мишел Мазо, десният кандидат Франсоа Фийон е бил най-ясен в кампанията си, и има класическа либерална програма. Той очерта предимствата на центриста Макрон и посочи, че според него крайнодясната Марин Льо Пен не би могла да спечели президентските избори.

Мишел Мазо - политически анализатор: Смятам, че тази жена би била опасна за нашата страна, заради ксенофобските ѝ идеи и позициите ѝ по отношение на Европейския съюз. Мисля впрочем, че по отношение на социалния ѝ план се позиционира почти в ляво. Макрон има своите предимства - неговата младост, представянето му, това, че не е нито ляв, нито десен.

Николай Томов живее във Франция повече от 30 години и гласува на изборите. Автор е на документални филми, последният от които се казва "Мечтаехме за Франция и за Европа". Според него, много от кандидатите имат добра програма, но трудно ще се справят със ситуацията в страната.

Николай Томов - Ислямизацията и миграцията - тези основни проблеми за Франция не я водят към нищо добро. С 8-те милиона безработни, с новите, които влизат, с намаляване на покупателната способност 4 пъти след влизането в Европа, французите много скоро ще си кажат думата по друг начин, не със избори, защото изборите не решават нещата. И Макрон да вземе, да видим какво правителство ще състави, с кой.

Балотаж, в който една срещу друга не участват традиционните леви и десни партии ще промени френския политически пейзаж, казват анализаторите.

Мишел Мазо - политически анализатор: Този път няма да има класическия дуел - десница-левица . Тоест традиционното ляво и дясно, които структурират политическия живот.
Николай Томов: - С разум или с емоция гласуват французите? - Разделени са. Има много емоция, за съжаление, която ще ги отведе към Меланшон - крайната левица и Марин, крайната десница, което няма да оправи според мен и моите приятели нещата.

Не само Франция, но и Европа очаква окончателния избор на хората. Защото от него ще зависи бъдещето на Евросъюза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Технологичен маратон: приспособления за хора с увреждания
Технологичен маратон: приспособления за хора с увреждания
От нашите пратеници: Франция прави решаващ избор, в който е вгледана цяла Европа
От нашите пратеници: Франция прави решаващ избор, в който е вгледана цяла Европа