НОВИНИ

Синдикатите готвят протест заради болничните. Манолов говорил с премиера

Протест срещу предложението първият ден от болничните да не се плаща готвят синдикатите. Той ще се състои в края на месеца пред Народното събрание. Президентът на КТ "Подкрепа" разкри една от схемите за източване на общественото осигуряване. Става въпрос за малки фирми, в които се наемат предимно възрастни хора, които често ползват болнични. В предаването " Още от деня" Димитър Манолов съобщи ,че премиерът му се е обадил тази вечер и са обсъдили проблема с болничните. Президентът на "Подкрепа" не уточни има ли развитие по темата.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:06, 18.11.2019 (обновена)
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

По данни на Националния осигурителен институт работещите в малки предприятия с до 9 души персонал са сред най-често ползващите болнични. В тези фирми един човек е ползвал средно 18 дни болничен. Докато в най-големите обезщетението за болест е било средно 12 дни.

Най-много болнични са ползвали работещите в София, Пловдив и Варна.

Работещите в малки предприятия са ползвали почти 2 милиона дни болнични през първите шест месеца на годината. Според президента на КТ "Подкрепа" имало малки кухи фирми, които наемат предимно пенсионери, на които са длъжни да плащат само осигуровки за болнични.

Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа": Тази осигурителна вноска не се плаща, но се внасят болнични листа от името на тези работещи и средствата постъпват директно в сметката на някого. В големи фирми това няма как да стане, защото ще ги хванат бързо.

Неофициално тези фирми били около 400. Над 73 хиляди души над 65 години са ползвали болничен през първото полугодие. Бизнесът забелязал и друга схема за източване на фондовете на общественото осигуряване.

Томчо Томов, Българска стопанска камара: Има кухи фирми, които при спад на поръчки насърчават своите служители да взимат болнични, за да им спестят пари от възнаграждения.

И бизнесът, и синдикатите са категорични: контролът трябва да се затегне. Работодателите обаче не са на едно мнение по предложението първият ден от болничните да не се плаща.

Васил Велев, АИКБ: Ние сме убедени, че всъщност се наказват единствено тези, които злоупотребяват, тези, които мамят.
Томчо Томов, Българска стопанска камара: Никога наказанието на хората - ограничаването за това да си платиш първия ден, не променя поведението. Тези недобросъвестни хора ще продължат.

В този хотел в Пловдив работят около 15 души, които рядко ползват болнични.

Тоня Симидчиева, собственик на хотела: В никакъв случай не се злоупотребява. Единствено тези, които са на по-голяма възраст или например майка с малко дете, понякога може да се наложи да излязат в болничен.

Работещите в хотела не са съгласни първият ден от болничните да не се плаща.

Николай Николов, сервитьор: За бизнеса може би е добре това, за работника - не. Защото не е честно да не ти се заплати.

Така мислят и структурите на двата синдиката, които готвят протест в края на месеца.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: Отнемането на права на работниците за сметка на това, че някой щял да се бори с нещо ние не сме готови да обсъждаме с никой по никакъв начин.

Синдикатите искат среща с премиера, за да обсъдят идеята. Утре стачните им комитети се събират, за да обсъдят протестните действия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекордно количество наркотици задържаха на Дунав мост при Русе ​
Рекордно количество наркотици задържаха на "Дунав мост" при Русе ​
Пред БНТ: Говори лекарката, приела в Педиатрията починалото 3-годишно дете
Пред БНТ: Говори лекарката, приела в Педиатрията починалото 3-годишно дете