НОВИНИ

По-малко сигнали за нарушени трудови права в курортите край Варна

Сигналите за нарушения на трудовото законодателство в курортите край Варна са намалели в сравнение с миналата година. Това показват данните на Инспекцията по труда, след приключването на летния туристически сезон.

bnt avatar logo
от Петя Иванова
16:12, 18.11.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Най-много сигнали за неизплатени заплати са получени в Инспекцията по труда след фалита на британския туроператор "Томас Кук".

Инж. Иван Иванов, Инспекция по труда - Варна: От страна на "Астрал Холидейс" се появиха сигнали в нашата дирекция. Но инспекцията по труда във Варна няма компетентност, тъй като фирмата не е регистрирана във Варна.

Служители на 20 варненски фирми все още чакат заплатите си. Има сигнали и за неполучени суми при работа без трудов договор. В тези случаи обаче доказателства няма и работещите трудно могат да бъдат защитени по административен път.

Инж. Иван Иванов, Инспекция по труда - Варна: Не започвайте работа без подписан трудов договор, екземпляр от който трябва задължително да се предостави и справка за регистрация на трудовия договор в НАП.

Най-честото нарушение край морето и тази година остава полагането на извънреден труд, който не се заплаща от работодателите.

Инж. Иван Иванов, Инспекция по труда - Варна: Неспазване на междуседмична и междудневна почивка.

Според инспекторите, установяването на нарушения в работното време е трудно, въпреки че проверките тази година са се увеличили с близо 12 процента. Макар и потърпевши, работещите рядко съдействат, защото се страхуват да не загубят работата си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители на деца от село Царимир излязоха на протест
Родители на деца от село Царимир излязоха на протест
Катастрофи блокираха международния път Е-79
Катастрофи блокираха международния път Е-79