НОВИНИ

Скандал в НСТС: Нощният труд остава 25 стотинки

Скандал в Тристранния съвет за национално сътрудничество. Лидерът на "Подкрепа" Димитър Манолов напусна, след като социалните партньори не приеха предложението на синдиката за повишаване на нощния труд, който в момента е 25 стотинки за час. Работодателите не подкрепиха и предложеното на кабинета за повишение на минималната работна заплата от 1 януари на 560 лв.

Николай Минков
от Николай Минков
18:00, 18.12.2018
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

От КТ "Подкрепа" предложиха за 1 час нощен труд да се заплаща половин процент от минималната заплата или - 2.80 лева, вместо сегашните 25 стотинки.

Ваня Григорова - КТ "Подкрепа": "Части от тези аргументи са това, че 10 години нощен труд всъщност състаряват хората с 16 години, че това увеличава стреса, увеличава сърдечните болести".

От КНСБ предложиха свой вариант.

Ася Гонева - КНСБ: "За минималното възнаграждение за нощен труд нашето предложение в числов израз варира между 80 стотинки и кръглото число - 1 левче".

Работодателите отхвърлиха и двете предложения, с мотива, че сметките на сидникатите не били верни.

Димитър Бранков - БСК: "В много от браншовете на ниво предприятия имаме значително по-високи ставки за нощен труд. Така, че това беше нашия аргумент за отказа от подкрепа."

Социалният министър предложи компромисен вариант за решавана на проблема с нощната ставка.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: "Още в началото на следващата година да се създаде работна група с участието на социалните партньори, в рамките на която да се дебатират всички въпроси, свързани с трудовото законодателство, със заплащането на труда".

От "Подкрепа" отхвърлиха предложението.

Ваня Григорова - КТ "Подкрепа": "Така, че когато на нас ни се казва - още другата година ще направим работна група - и ни казват - Трай коньо за зелена трева."
;

Тристранинят съвет обсъди и предложеното от правителството ново минимално почасово заплащане от 3.37 лв. и нов размер на минимална заплата.

Работодателите се обявиха против предложението от следващата година минималната работна заплата да се увеличи с 9.8 % или с допълнителни 50 лв.

Васил Велев - АИКБ: "Няма да се уморим да повтаряме и да потретваме нашето предложение на АИКБ, а именно, то е да се договарят различни минимални работни заплати за различни икономически дейности".
Димитър Бранков - БСК: "Отказът от водене на една по -премерена, една по-разумна, по- предвидлива бюджетна подоходна политика, може да създаде допълнителни рискове пред приемане на страната в предверието на Еврозоната".

И работодатели, и синдикати не подкрепиха промяната в наредбата за пенсиите, според която деца без родители ще получават допълнителна помощ, с мотив, че промените вече били гласувани от парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов коментира глобата на ЕК за Българския енергиен холдинг
Премиерът Борисов коментира глобата на ЕК за Българския енергиен холдинг
Горан Брегович гостува в БНТ преди концерта си в Пловдив
Горан Брегович гостува в БНТ преди концерта си в Пловдив