НОВИНИ

След поредния допинг скандал Русия вижда опит за политизиране на спорта

В поредния допинг скандал, който руши репутацията й, Русия вижда опит да се политизира спорта и да бъде превърнат в инструмент за геополитически натиск. Тези думи бяха използвани от руския президент Владимир Путин в коментар по темата. Руският президент направи сравнение с 80-те години на миналия век, когато заради противостоянието между Съединените щати и Съветският съюз различни страни бойкотираха Олимпиадите в Москва и в Лос Анджелис. Как още Русия реагира на допинг-скандала вижте в материала на Цветана Кръстева.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
18:33, 19.07.2016
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Зимната Олимпиада в Сочи - успешното й организиране е гордост не само за Русия, но лично за президента Путин. Затова и скандалният доклад на Световната антидопингова агенция за масови нарушения от страна на руските спортисти при това с държавна опека, в Кремъл се приема болезнено. Смята се, че в него има повече политика, отколкото истина.

Президентът Путин намекна за времената на Студената война, когато заради съветското нахлуване в Афганистан през 80-те западните страни бойкотираха Олимпиадата в Москва, а в отговор соцлагерът бойкотира игрите в Лос Анджелис.

И сега, по думите на Путин, спортът се използва за геополитическо влияние. Той обвини американската антидопингова агенция, че стои зад доклада.

По нареждане на Путин руските чиновници споменати в доклада са временно отстранени от длъжност, докато трае разследването, каквото впрочем води и руската страна. Сред отстранените е и заместник- министърът на спорта Юрий Нагорних, който отрича обвиненията.

Юрий Нагорних, зам.-министър на спорта на Русия: Искаме още веднъж да кажем, за да е ясно на всички - руският спорт и Русия нямат никаква допингова програма и никога не е имало преди или по време на Олимпиадата в Сочи.

Допинговите скандали възмущават не само спортния свят в Русия.

Василий Конов, журналист: Това, което сега виждаме, е война срещу нашата страна. А всички знаят, че по време на Олимпиади войните спират.
Антон Бустраков, актьор: Смятам, че всичко това е политика, прави се целенасочено на политическо ниво. Никой не е взимал допинг.

Каквато и да е истината, мнозина руснаци свързват доклада на световната антидопингова агенция с общото влошаване на отношенията на Русия с Европа и Съединените щати заради войната в Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пипа Мидълтън се сгоди
Пипа Мидълтън се сгоди
Турски депутат в интервю за БНТ: Вече се наблюдават политически уволнения
Турски депутат в интервю за БНТ: Вече се наблюдават политически уволнения