НОВИНИ

След пороя в Симеоновград

След силните порои от вчера обстановката в засегнатите райони бавно се нормализира. Най-тежка беше ситуацията в Симеоновград и във Варненско. В Симеоновград беше обявено бедствено положение.

bnt avatar logo
от В. Петкова, М. Ламбова
18:03, 17.05.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Хората в Симеоновград смятат, че не само времето е виновно за бедствието, което ги сполетя. Локални наводнения тук са ставали и преди, а причината според тях е в лошата канализация и запушените шахти.

Жечка Йорданова: Това става затова, защото тази отводнителна система е малка. Имаше голяма тръба, която поемаше тръбата, но при ремонта на пътя я извадиха и направи тази, която не може да поеме тази вода. То се вижда.

Петко Василев: Изходът на канализацията е затворен. Няма водата от къде да излиза. Вофата, която идва отгоре и всичките мръсотии на половината град идват тука в тая канализация и обратно се връща.

Най-сериозно от бурята са пострадали земеделските производители. Васка Кирева отглежда зеленчуци и дини на близо 80 декара. Щяла да застрахова градините си след няколко дни. Сега бурята я изненадала и жената отчита 100 процента загуби.

Васка Кирева - земеделски производител: С 3000 корена ако намерим поне 1-2 - няма да оправи положението. Няма да се предаваме, почваме пак от 1-ви клас. Наново от утре купуваме разсад и продължаваме пак напред.

;

Щетите от бедствието са огромни и от ръководството на общината казват, че няма да могат да се справят сами.

Милена Рангелова - кмет на Симеоновград: Много разчитаме на държавата. Дано да застане зад гърба ни и да възстановим загубите си. Просто щетите ще бъдат абсолютно непосилни за нашата община.

Това не е първото бедствие в общината. Миналата година града пострада от ураганен вятър. През 2012 и 2014 година Симеоновград отново бе наводнен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Росен Плевнелиев подари плащеница на храма Св. Павел в Рим
Президентът Росен Плевнелиев подари плащеница на храма "Св. Павел" в Рим
Ремонт на пътя Бяла - Копривец
Ремонт на пътя Бяла - Копривец