НОВИНИ

Правната комисия в парламента прие ветото на президента

Продължават разговорите между партиите в управляващата коалиция по отношение на ветото, наложено от президента върху текстове от Изборния кодекс за гласуването на българите в чужбина. Очаква се ветото да влезе за разглеждане в пленарната зала в сряда.

Надежда Василева
от Надежда Василева Мая Димитрова
17:57, 17.05.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Правната комисия в парламента прие ветото на президента върху текстовете от Изборния кодекс, свързани с гласуването в чужбина. "Против" гласуваха двама депутати от Патриотичния фронт. "За" бяха двама депутати от БСП и един от ДПС. Седем депутати - от ГЕРБ, Реформаторския блок и БДЦ, се въздържаха.

Дебатът в комисията започна със спор - пълно или частично е ветото на президента.

Филип Попов - БСП: "Тук се касае за връщане на целия закон. Ние както и в пленарна зала, както тук и на правна комисия ще повторим нашето гласуване, аз лично ще го повторя и то ще бъде против този закон".

Управляващите партии заявиха, че президентът ясно е посочил какво се оспорва.

Данаил Кирилов - председател на Правна комисия в НС: "Мисля, че не е необходимо да продължаваме този дебат. Нека се фокусираме към конкретните тези и мотиви, които е изложил президентът в мотивите си. Аз лично ще гласувам "въздържал се".

Емил Димитров от Патриотичния фронт шеговито запита как ще бъдат защитени правата на българите на Антарктика или пък на студентите в Аляска и Гренландия.

Емил Димитров - Патриотичен фронт: "90 души се намират постоянно пребиваващи на остров Пукет и на малдивските острови и трябва да им дадем възможност да гласуват. Трябва да мислим и за тях".
;

Димитър Делчев от Реформаторския блок заяви, че докато няма общо решение на мнозинството, ще гласува въздържал се.

Димитър Делчев - Реформаторски блок: "Няма как ние да гласуваме да подкрепим текстове, които не дават достатъчна възможност на българите зад граница да гласуват. В същото време няма компромисен вариант, който да оправи повдигнатите проблеми".

От ДПС обявиха, че са предупреждавали, че с този Изборен кодекс се приемат противоконституционни текстове. Според тях правилото за майчиния език ги е лишило от възможността да се обръщат към 1 милион избиратели.

Митхат Четин - ДПС: "Президентът трябваше да включи във ветото си и други текстове от закона".

В дебата участваха и неправителствени организации, които подчертаха, че намаляването на броя на секциите в чужбина неминуемо ще намали избирателната активност, а това е погрешна философия и създава дискриминация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители и учители ще пазят на матурите
Родители и учители ще пазят на матурите
В Румъния искат имунитета на бивш министър заради недостатъчни секции в чужбина
В Румъния искат имунитета на бивш министър заради недостатъчни секции в чужбина