НОВИНИ

Служители на Агенцията за борба с градушките готвят гражданско неподчинение

Гражданско неподчинение подготвят работещите в Агенцията за борба с градушките в цялата страна, съобщи в Пловдив регионалният синдикален председател Евгений Иванов. Въпреки протестите миналата година заплатите в сектора са под минималната за страната, а щатовете не са окомплектовани. Служителите са категорични, че няма да открият сезона на 27 април, ако на срещата при земеделския министър утре проблемите не бъдат решени.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Сашка Пушкова
20:00, 10.04.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

След гражданското неподчинение през миналата година частично е решен проблемът в Пловдивско, където с достатъчно хора разполагат само 50 от общо 200 ракетни площадки в цялата страна. 90 процента от работещите там получават по 360 лева за висококвалифицирания си труд без начисляване на добавки и класове.

Евгений Иванов – синдикален председател на Регионалната агенция за борба с градушките в Пловдив
"Ние сме с числен състав под технологичния минимум, затова искаме необходимият състав да бъде уреден съгласно устройствен правилник. Това е първото нещо и второто - 20% минимум увеличение на заплатата."

Ако исканията не бъдат удовлетворени, на 18 април протестите започват първо в полигона в село Петрово край Стара Загора. Според президента на КНСБ Пламен Димитров проблемът може да бъде решен с увеличаване на щатовете и това може да стане и при вече приет бюджет. Така работещите в Агенцията за борба с градушките да се възползват от исканото от синдикатите увеличение на заплатите в страната.

Пламен Димитров - президента на КНСБ
"Трябва да бъдат включени в това увеличение със 100 -120 лева, което при техните заплати ще направи повече от 20% дори увеличение на човек."

Асоциациите на земеделските производители подкрепят евентуалните протести, тъй като настояват реколтата им да бъде защитена от градушки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външните министри от Г-7 търсят общ подход за Сирия
Външните министри от Г-7 търсят общ подход за Сирия
Приключи гласуването в чужбина за референдума в Турция
Приключи гласуването в чужбина за референдума в Турция