НОВИНИ

В "Технологии": Смарт класни стаи

Образованието не е статичен процес. Ако навремето пишехме на черна дъска с бял тебешир - то с развитието на технологиите днес децата учат от таблети. Какво представлява смарт класната стая?

bnt avatar logo
от БНТ
18:12, 22.02.2016
6922
Чете се за: 01:29 мин.
Още

Албена Костова - преподавател по икономика - 23 СОУ "Фредерик Жолио Кюри":Това е първата смарт класна стая . Тя съществува от 2012 година, вече 4 година работим по този проект.

- Ние даваме възможност вече на децата да бъдат в учебния процес 24 часа. Назависимо дали те са тук в училище или са вкъщи, или са някъде на екскурзия - благодарение на това, че имаме този контакт с тях.

- Ние смятаме, че бихме могли да провокираме интереса на децата не само в областта на предприемачеството и специализираните предмети, а и в цялото научно знание, което ние им предоставяме. Което за нас е най-ценното в момента.

При класическото преподаване процентът на запомняне е едва 5%, докато при съвременните форми този процент скача на 75. За това днес избрахме да говорим за съвременните форми на обучение и смарт класните стаи.

- Нещата, с които искам да се занимавам искам да ми бъдат представени по интересен начин, а именно бих желал да се занимавам със софтуер. И не искам да ми го представят като по учебник, защото мога просто да си изчета учебника. Искам по някакъв по-динамичен начин да ги уча нещата.

- Смарт класната стая е перфектна за 21 век.Мисля, че това трябва да е във всяко едно училище. В повечето училища е доста застаряла една класна стая, а тряба да има иновации в нея.

- Когато средата ти на общуване и средата на учене е една и съща - нещата се получават много по-лесно и свикваш по някакъв начин да търсиш информация.

- Техниката позволява да разбере какъв е интереса на ученика, как се чувства ученика и доколко възприема това, което му се говори.

Вера Петканчин:

- Тук има някои технологично решения, които са по-модерни от първите 3 класни стаи. Например тези камери, които се виждат отстрани на екрана, които могат да следят през цялото време нивото на концентрация на учениците, да измерват дали се усмихват

- Учителят може да използва много достижения на техниката, за да може от една страна да направи учебният процес по-интересен, т.е. да преподава уроците си в дигитална форма, да използва видео ресурси. От друга - да управлява своя клас по-ефективно. Например: да разпределя тестове, задачи за домашна работа, които може да проверява отново, използвайки технологиите. Тоест - ще отпадне нуждата до оценяваш на ръка.

До момента смарт класните стаи в страната са едва 5. Предвиждат ли се нови - това ще проверим в министерството на образованието.

Диян Стаматов

- Естествено, че бъдещето е таблета и може би онова съоръжение, което с вас не знаем как ще се казва, защото таблет нямаше до преди може би 5-6 години.

- Създаването на една смарт класна стая е едно изключително скъпо съоръжение или изобщо конструкция. Да, те са нещо много хубаво, но те могат да бъдат реализарани от външни партньори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС и САЩ: В Македония няма да се проведат свободни и честни избори
ЕС и САЩ: В Македония няма да се проведат свободни и честни избори
Oбновени черкви в община Kресна
Oбновени черкви в община Kресна