НОВИНИ

Соломон Паси: В момента британската нация халюцинира

"На британците беше продаден един много тежък наркотик, който предизвиква халюцинации. И в момента британската нация халюцинира. Те имат представа, че ако скочат от небостъргач, ще могат да полетят. Но това няма как да се случи”. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ бившият външен министър Соломон Паси по повод ситуацията във Великобритания в момента около излизането на страната от ЕС.

bnt avatar logo
от БНТ
09:05, 17.01.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Паси заяви, че има моменти на просветление и има трезви гласове, които искат "да изваят британското общество от тази наркоза", но и те са попаднали в плена на референдума Брекзит.

"Това ще бъде една политическа трагедия, един икономически хаос", каза Паси за предстоящия Брекзит. Ще има и териториални измерения, защото големият спор между Великобритания и Испания за Гибралтар вече ще бъде предрешен в ЕС в полза на Испания. Нищо чудно британците да загубят политически позиции и за Фолклендските острови, прогнозира бившият външен министър.

"Хората, които продадоха този наркотик на Великобритания, ще трябва да понесат своята политическа отговорност, но за съжаление в живота не става така - плащат следващите поколения", смята Паси.

Причината за Брекзит според него се нарича популизъм.

"В момента няма активно поколение, което помни ужасите на Втората световна война и причините, които доведоха до нея. А причините, които доведоха до нея, бяха популизъм. Заради това, че популизмът е добре забравен в Европа, започва да се завръща и това е нещо, на което всички ние ще плащаме цената”, коментира Соломон Паси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С какви екстри разполагат новите автобуси в София
С какви екстри разполагат новите автобуси в София
Симеонов за F-16: Позорно е да промениш условията, за да угодиш на един кандидат
Симеонов за F-16: Позорно е да промениш условията, за да угодиш на един кандидат