НОВИНИ

Спасителна акция в парк "Бачиново"

Разбиха леда в езерото на парк "Бачиново" край Благоевград, което заради ниските температури през последните дни замръзна. Почистването на леда се налага, за да се освободи място за плуване на обитателите на езерото. Над 60 патици живеят там. Те съжителстват с два бели и два черни лебеда, които бяха специално поръчани от Холандия.

bnt avatar logo
от Боряна Черганова
19:40, 22.01.2016
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Специализирана техника влезе в езерото на парк "Бачиново", за да разчупи дебелата ледена кора образувала се по цялата водна повърхност.

„Ние сме намалили нивото на самото езеро, за да може да се влезе вътре спокойно и ще начупим леда, колко може да го изтикаме в единия край, защото събота неделя го дават да бъде много студено в Благоевград", обясни Васил Бачев – управител на общинска фирма „Биострой” – Благоевград.

След като бъде изчистен напълно ледът, водата ще бъде възстановена до нормалните и граници, за да могат патиците и лебедите, които живеят в езерото да възстановят нормалния си начин на живот.

Според благоевградчани, ако температурите паднат още, ще трябва да се търси и друг вариант за спасяване на пернатите.

"Може би трябва да се преместят на друго място животинките, а пък езерото да се изчисти."

Птиците издръжат на минусови температури, успокоиха от фирмата, която ги отглежда. Единствената опасност при замръзване на водата е от хищници, които ловуват значително по-лесно по леда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оранжев код за ниски температури в събота
Оранжев код за ниски температури в събота
Бурята на века удря Съединените щати
"Бурята на века" удря Съединените щати