НОВИНИ

Специална организация за тържествата на Шипка по повод 3 март

По традиция, всяка година стотици граждани се стичат за честванията на Националния празник на историческия връх Шипка. За тържествата на върха от тази вечер в 22 ч до 18 ч утре ще бъде ограничено двупосочното преминаване на превозни средства през Шипченския проход. Повече подробности вижте от Милена Кирова.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:05, 02.03.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Обвит в мъгла - Паметникът на Шипка очаква всички онези родолюбиви българи, които ще поемат към върха, за да кажат благодаря на хората, дали живота си за свободата.

За гостите на празника има организация на движението както следва: от 5:30 ч до 13 ч се осигурява еднопосочно движение на автомобилите от Габрово и Казанлък към връх Шипка. От 13 до 18 ч еднопосочното движение ще бъде в обратна посока.

Всяка година на 3 март камбанен звън оглася местността. От повече от половин век нездрящия бай Дечко бие камбаната в храма в град Шипка.

Дечко: Сънувал съм камбаните. Сънувал съм, че звъня камбаните, сънувал съм, че съм закъснял за звъна. И просто за хората исках да се отдам напълно през тези 54 години.

Бай Дечко, както го наричат всички, изкачва 255 стъпала всеки път, когато чуем медения глас на камбаните. Не вижда, но светлината го води и вярата.

Дечко: Дори когато не трябва да се звънят камбаните празнично, идвам тука просто да се утеша, тук в храма вътре - запаля си свещ за здраве, кача се тука, усамотя се на балкона и най-вече ми е спокойно когато се изкача при моите камбани. Започнах да ги наричам моите деца.

Неговите деца, камбаните му буквално са пропити с кръвта на борците за свобода - направени са от гилзи, събрани след войната.

Дечко: Аз приемам освобождението на България като едно възкръсване на българския народ.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ключов момент за Освобождението - телефонен разговор на Александър II в Пордим
Ключов момент за Освобождението - телефонен разговор на Александър II в Пордим
Заловиха във Варна един от най-издирваните испански наркотрафиканти
Заловиха във Варна един от най-издирваните испански наркотрафиканти