НОВИНИ

Специално за БНТ: Интервю с един от архитектите на Олимпийския стадион в Токио

Точно след година в Токио ще бъдат открити Летните олимпийски игри, които Япония обещава да бъдат изключително впечатляващи. Как ще изглежда стадионът - нашият репортер Надежда Василева, която беше в Япония, направи специално интервю за БНТ с един от неговите архитекти.

Надежда Василева
от Надежда Василева
09:11, 24.07.2019
Чете се за: 02:18 мин.
Още

Игри на бъдещето, носещи духа на миналото. Олимпиада в сърцето на Токио. Там, където огромните небостъргачи съжителстват с красивото наследство от японската история. А част от състезанията дори ще се провеждат в непосредствена близост до императорския дворец.

Тацуо Огура - Организационен комитет на Олимпийските игри в Токио: Наистина се вълнуваме, че ще бъдем домакини на олимпийските игри. Най-голямото предизвикателство при организацията на игрите са именно големите очаквания към нас. Надяваме се те да се оправдаят и всички да останат доволни.

В Токио тече засилена подготовка за олимпийските игри, а стадионът зад мен трябва да бъде готов до края на ноември тази година. Определят този стадион като истинско чудо на архитектурата. Кенго Кума е един от архитектите на проекта.

Кенго Кума - архитект: Разгледах много сгради, предназначени за провеждане на олимпийски игри, но не намерих такава сграда от естествени материали като тази назад в историята. Този стадион може да покаже нов модел на строителство на спортни обекти.

Архитект, който познава мощта на технологиите, но вярва в магията и особената сила, която носи в себе си дървото. И затова залага на този материал в много от своите проекти по света.

Кенго Кума - архитект: Преди хората искаха да строят високи монументални сгради, сякаш откъснати от средата на самия град. Сега искат да се върнат обратно към по-близкото до човека пространство, към пешеходните улици. Трябва да поправим предишните грешки и да намерим по-добри решения в сътрудничество с инженери, учени и дизайнери, които да работят заедно за постигане на естествена среда.
Кенго Кума - архитект: През XX век много от сградите бяха правени от бетон. В XXI век повечето хора не искат да живеят в такива сгради. Живеем в огромен стрес, причинен от високите технологии, икономиката... Хората искат да усещат спокойствие. Засега дървените градове са мечта, но в бъдеще могат да се превърнат в нов тип технология и дизайн.

Голяма част от материалите за строежа на националния стадион са екологично одобрени. А той, заобиколен от парк, изглежда като стадион в гората. За изграждането му е използван и много дървен материал.

Кенго Кума - архитект: Работихме с инженери, за да намерим най-доброто решение за конструирането на тази сграда от стомана и дърво. Този стадион може да създаде съвсем различно впечатление за зрителите на олимпиадата, с този проект искаме да покажем дългата история на дървените сгради в Япония.
;

Грижата за околната среда е във фокуса на организацията на игрите. Залагат на спестяването на енергия, използването на възобновяеми източници, рециклирането на отпадъци. За първи път почетните стълбички за награждаване на победителите ще бъдат направени от рециклирана пластмаса, събрана от обикновените японци и предадена на специални места. От рециклирани метали ще бъдат направени и всички медали за победителите, казват организаторите.

Тацуо Огура: Медалите за олимпиадата в Токио са направени 100% от рециклирани материали. Благодарим на всички, които се включиха в тази чудесна инициатива и дариха старите си мобилни телефони. Има и атлети, които се включиха в този проект. Така спомените на много хора са вложени в тези медали и това е нещо специално за тях.

Рециклиран алуминий е използван за олимпийския факел. Пътят на огъня в Япония ще започне от местата, най-силно пострадали от бедствието през 2011 г., за да подкрепи хората, работили за възстановяването. С посланието "Надеждата осветява нашият път". За националния стадион пък са взети всички необходими мерки в случай на бедствие.

От първостепенно значение е сигурността на човешкия живот в случай на извънредна ситуация. Стадионът може да се използва безопасно, без да се налага да бъде ремонтиран дори след голямо земетресение.

За догодина японците се подготвят за най-впечатляващите олимпийски игри досега.

Тацуо Огура: Ще бъде много интересно. Искаме да покажем японската култура и начин на мислене на света. По-възрастните хора, които си спомнят игрите през 64-та година, са много развълнувани, че ще видят втори олимпийски игри. За младите това е нещо за първи път в живота.

Над 110 000 доброволци ще помагат при игрите. А над 1 900 000 са работните места, свързани с тяхното провеждане. И точно след година спектакълът на олимпийските игри ще заблести в сърцето на Токио.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров загуби от 405-ия в света на старта в Атланта
Григор Димитров загуби от 405-ия в света на старта в Атланта
Очакват се резултатите за африканска чума в два свинекомплекса в Русенско
Очакват се резултатите за африканска чума в два свинекомплекса в Русенско