НОВИНИ

Със затоплянето на времето ни атакуват нови вируси, идват валежи и захлаждане

Времето се затопли, но нови вируси ни атакуват. Не са малко хората, които се оплакват от висока температура, болки в гърлото, хрема и кашлица. Заедно с топлото време за началото на пролетта, март ни поднася и повече валежи. В студиото на "Денят започва" гости бяха проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести и Анастасия Стойчева - синоптик в НИМХ-БАН.

bnt avatar logo
от БНТ
07:37, 12.03.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас
проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Все още има слаба циркулация на грипни вируси. Ние сме от страните в Европа, които имаме най-малко грип в момента. Последната 10-а седмица, която отчетохме на годината е свързана с доста намаляване на случаите на грип. Доста по-ниско от епидемичните размери са само две области - Габрово и Ямбол. В момента обръщаемостта за медицинска помощ е горе-долу характерната за късната пролет. Не са повече от 5000 до 7000 души болните в момента. Но към момента със сигурност можем да кажем, че грипната епидемия е отминала и засега не очакваме втора грипна вълна.
;
Анастасия Стойчева - синоптик в НИМХ-БАН: Температурите ще са по-скоро като за късна пролет. Днес максималните стойности почти в цялата страна ще надхвърлят 20 градуса. 24-25 градуса в Предбалкана и на места в Източна България, където ще се усили южният вятър. През седмицата обаче, времето ще се поправи и температурите, както сутрешните, така и максималните, ще станат близки или обичайни за средата на март. Няма да минем без валежи. Тази нощ и утре през страната ще премине студен атмосферен фронт, който ще понижи тези температури. От запад на изток почти навсякъде ще превали дъжд, само по най-високите части на планините - сняг. През следващите дни към сряда - четвъртък очакваме нови валежи.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Ученици от Пловдив изработват перуки за онкоболни жени
​Ученици от Пловдив изработват перуки за онкоболни жени
​Продължават ожесточените сражения в сирийския анклав Източна Гута
​Продължават ожесточените сражения в сирийския анклав Източна Гута