НОВИНИ

Вим Вендерс се срещна със своите почитатели в България

Опашка от желаещи да се срещнат с режисьора Вим Вендерс. Залата в Дома на киното се оказа малка за всички, които искаха да чуят лекцията на кинолегендата. Вим Вендерс се срещна на няколко пъти със своите почитатели, разказа за дигиталното възстановяването на филма „Криле на желанието" и обеща автографи при представянето на най-новата си продукция "Потапяне", в момента в зала 1 на НДК.

Айше Сали
от Айше Сали
21:10, 11.03.2018
Чете се за: 01:03 мин.
Още

Изкуството да показваш паралелни светове и да превръщаш образите в метафори. Или когато сградите говорят на публиката, любовта ни отвежда на неочаквани места, а ангелите едновременно набюдават отвисоко и чувстват като хората. Десет години след първото си гостуване в България Вим Вендерс е отново у нас. Този път режисьорът, който вярва, че филмите принадлежат на хората, които ги гледат, представи лично ретроспективата, посветена на него. Разказа и за създаването и възстановяването на емблематичния "Криле на желанието".

Вим Вендерс, режисьор: Направих черно-бял филм за Берлин, без сценарий. Исках да представя града по начин, по който никой не го е виждал. За мен той беше остров, обграден от стена и по някакъв начин изглеждаше меланхоличен. За да предам образа на персонажите след Студената война, ми трябваха герои, които могат да се движат много и навсякъде. Много от стиховете, които четях тогава, бяха населени с ангели. Честно да ви кажа, не вярвах в ангели. Мислих си, че са по-добри от нас или като децата, които сме били, но все още носим в себе си. После си казах, че мога да се справя с тях. Представях си, че те в своето безвремие не познават цветовете, вкуса, сетивността. Така реших да направя черно-бял филм. Но в същото време си казвах, че когато ангелът се превърне в човек, ще разбере какво е сетивността.

Сред любопитните неща около заснемането на филма е филтърът, който използва операторът. Оказва се, че това е чорапогащникът на баба му.

Вим Вендерс, режисьор: Той имаше особено схващане за светлината и смяташе, че когато снимаш черно-бяло, най-важни са оттенъците и нюансите. През този чорапогащник всички отблясъци се превръщаха в малки звездички, а лицата получаваха ореол.

София филм фест е вторият форум, където ще бъде представена дигиталната версия на "Криле на желанието", който през 1987 г. носи "Златна палма" на Вим Вендерс.

Следващата прожекция е на 23 март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Русия тества хиперзвуковата ракета Кинжал
​Русия тества хиперзвуковата ракета "Кинжал"
Демонстрации за независимост на Каталуния
Демонстрации за независимост на Каталуния