НОВИНИ

Становище на фирма „Трейс Груп Холд“ АД за ремонта на пътя Мездра-Нови Искър

В съобщение до медиите от фирмата „Трейс Груп Холд" АД изказват съболезнования на близките на загиналите в катастрофата. И съобщават подробности около рехабилитацията на пътния участък в Искърското дефиле. От там заявиха, че ремонтът на пътя е започнал в края на септември 2011 г. и е извършен съгласно проекта и Техническата спецификация. Асфалтовите настилки са изпълнени през 2014 г., като това е и годината, в която пътят е пуснат за експлоатация. Гаранционните срокове обаче, както е регламентирано в Наредбата, започват да текат от датата на подписване на Акт 16, което е станало две години по-късно. От „Трейс“ заявяват, че не могат да вземат отношение как е поддържан пътя в този период и прехвърлят отговорността към АПИ. Ангажиментът на фирмата е свързан единствено с дефекти, които се появяват в двугодишния срок. Според фирмата, установените такива не възпрепятстват движението. От „Трейс Груп Холд" заявяват, че ще окажат пълно съдействие на разследващите органи.Публикуваме текста на становището без редак

bnt avatar logo
от БНТ
20:57, 26.08.2018
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Уважаеми дами и господа,

Съболезнования за семействата на хората, които загинаха в тежката катастрофа по планинския път на Искърското дефиле. В такива необратими ситуации, в които се отнема човешки живот, ние разбираме ценността на всяка секунда. Поклон към хората, които изгубиха живота си на 25. 08. 2018 г.

С настоящото писмо ще Ви информираме за дейностите, които сме извършили като водещ партньор в обединение ДЗЗД “Трейс Своге“, изпълняващо рехабилитацията.

Рехабилитацията на пътя е стартирана на 29.09.2011 г.

Ремонтните дейности включват реконструкция и рехабилитация на 23 кръстовища, 5 тунела, 2 жп надлеза и 32 мостови съоръжения, възстановяване на пътната настилка и полагане на плътен асфалт по целия участък, допълнително монтиране и подмяна на предпазни съоръжения. Трасето преминава през 13 населени места.

Цялостната рехабилитация на пътя е извършена съгласно проекта и Техническата спецификация. Изпълнението е по стандарта на инженерите консултанти FIDIC т.нар. Червена книга. По този стандарт изпълнителят е длъжен да съгласува всичко с Инженера- Mott macdonald Bulgaria. Рехабилитацията се извърши по проект “Транзитни пътища“, чийто инструментариум не позволява на проектантите да променят вече съществуващото трасе.

Асфалтовите настилки са изпълнени през 2014 г. , това е и годината , в която пътят е пуснат за експлоатация. Пътят е пуснат в експлоатация две години преди формалното му приемане. Гаранционните срокове обаче, както е регламентирано в Наредбата започват да текат от датата на подписване на Акт 16, което се случи през 2016 г. Рехабилитацията е осъществена без да бъде спирано движението по тежкото трасе.

Как е поддържан пътя в този период, ние не можем да вземем отношение. АПИ избира фирма, която да осъществява тази задача. Нашият ангажимент е единствено свързан с дефекти, които се появяват по трасето в гаранционния двугодишен срок. Установените такива, за този четири годишен период не са определящи и възпрепятстващи движението.

Длъжни сме да подчертаем, че цялото движение на тежкотоварни автомобили, след стартиране на ремонтите по АМ “Хемус“ се пренасочи през Искърското дефиле.

По цялото трасе на второкласния път има поставена вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка, указваща ограниченията на скоростта и опасностите по старопланинския път.

Допълнително ще Ви информираме за свършеното от нас по обекта, след пускането му в експлоатация.

Ще окажем пълно съдействие на разследващите органи.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За пръв път от половин век насам във Витоша беше издигнат нов заслон
За пръв път от половин век насам във Витоша беше издигнат нов заслон
Кой беше сенатор Джон Маккейн?
Кой беше сенатор Джон Маккейн?