НОВИНИ

Стимулират участието в избори с томбола?

Да се въведе томбола с предметни награди за хората, гласували на избори. Това е една от идеите, която управляващите партии обмислят за стимулиране на избирателите да отидат до урните. Днес изтече крайният срок, в който депутатите можеха на внасят предложения за промени в Изборния кодекс преди второто обсъждане на законопроекта.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:12, 13.04.2016
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Гласуването да стане задължително - тази идея на Патриотичния фронт беше приета при първото гласуване на промените в Изборния кодекс. Предложението предвижда и санкции за неучаствалите във вота. Между първо и второ четене, обаче, идеята на патриотите е претърпяла развитие - стигнали са до извода, че вместо със санкции, избирателите може да се стимулират с поощрения. Например, томбола, в която гласувалите ще имат шанса да спечелят кола, печка, пералня и други подобни награди.

Красимир Каракачанов - депутат от ПГ на Патриотичния фронт: "Мисля, че ако се отделят 1 млн. лева, представете си колко автомобили са това, колко парични награди могат да се отделят. Аз не казвам всеки български гражданин".
Валери Сименов - председател на ПФ: "Имаме доста добри предложения, уверявам ви, които се приеха както от институциите в лицето на ЦИК,МФ и колегите от другите парламентарни групи, така се приеха и от НПО".

Идея за томбола не е чужда и на депутатие от ГЕРБ. Днес обаче не се обвързаха с категорична позиция .

Данаил Кирилов, ГЕРБ: "В българската изборна практика в този век е имало такъв случай и не мога да коментирам дали е бил атрактивен, дали е постигнал ефекта, но това е мислим вариант".

Реформаторският блок имат друго предложение за поощряване на избирателите - това да са данъчни облекчения .

Димитър Делчев -секретар на ПГ на Реформаторския блок: "Облекченията, които се дават когато човек си плати по-рано данъците - това сме обсъждали като идея, която РБ би могъл да предложи".
;

От БСП и ДПС са против задължителното гласуване, определят идеята за томбола като несериозна и недемократчна.

Атанас Мерджанов - зам.-председател на ПГ на "БСП - лява България": "Няма какво да импровизираме сега в различни екзотични идеи, това по-скоро е несериозно и върви към политическа седянка, отколкото на сериозна политическа позиция".
Четин Казак, съпредседател на ПГ на ДПС: "Предлагаме да се купуват гласове по принцип от държавата, т.е. да се подкупват българските граждани, за да упражнят основното си конституционно право - това са идеи, които навяват тъга за нивото на българската демокрация".

Обсъждането на различните конкретни предложения за промени започват от утре в правната комисия.

И извън тази тема - от днес журналистите бяха изненадани с нови правила в парламента - забрана да влизат в кафенето и стола час преди началото на заседанието и по време на почивките, за да не притесняват депутатите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Софийският университет разкрива нова бакалавърска програма
Софийският университет разкрива нова бакалавърска програма
Пиян полицай блъсна 51 автомобила в Прага
Пиян полицай блъсна 51 автомобила в Прага