НОВИНИ

Стипендии на Столична община за студенти по специалността "медицинска сестра"

Около 40 хиляди лева за стипендии на студенти по специалността "медицинска сестра" отпуска Столичната община. Програмата започва през есента. За финансова подкрепа могат да кандидатстват всички завършили първи курс с успех над 4,50.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
08:18, 18.03.2018
Чете се за: 01:06 мин.
Още

Средната заплата на сестрите в първа градска болница е 700 лева, средната възраст 40-50 години, а свободните щатни бройки са около 20.

д-р Цветомир Димитров - директор на Първа МБАЛ, София: "За радост по едно-две свободни места в специалност, което не пречи на работата на съответната клиника."

В опит да реши проблема болницата си сътрудничи с факултета по обществено здраве. Елена Иванова е сред одобрените по програмата.

Елена Иванова - студент: "Болницата пое плащането на семестъра, а пък аз след това ще остана да работя в болницата."

Елена в момента е болногледач в първа градска, а след като завърши обучението си и стане медицинска сестра е длъжна да работи в болницата 3 години.

Елена Иванова - студент: "Не съм мислила да ходя, нито в Англия, нито в Германия, нито където и да било. Мисля, че нашите баби и дядовци имат нужда от нас да се грижим за тях."

Въпреки, че недостигът на сестри в останалите 5 общински болници в София не е голям, Столичният общински съвет реши да даде стипендии на 10 студенти от факултета по обществено здраве.

д-р Веселин Милев - председател на комисията по здравеопазване в СОС: "Търсим си начин да можем да си осигурим кадри и това е един от тях. Със стипендия - 300 лева месечно."

Програмата започва тази есен. Право да се борят за стипендия имат всички завършили първи курс с успех над 4,50.

проф. Галина Чанева - ръководител на катедра "Здравни грижи" - Факултет по обществено здраве на МУ, София: И на второ място искаме всеки един студент да има препоръки от преподавателя. На базата на тези писмени препоръки и личното заявление на студента ние ще се ограничим да подберем около 10 души."

Ева Ангелова е втори курс и ако отговори и на останалите 2 изисквания, може да се включи в състезанието за стипендията.

Ева Ангелова - студент: Това е една чудесна възможност за нас младите и едно не малко финансиране, като допълнителен доход, тъй като всички студенти работим.

От Столичната община обмислят и възможността през 2019 г. да отпускат стипендии и за бъдещи лекари и лаборанти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оранжев код за силен вятър и обилен дъжд в цялата страна
Оранжев код за силен вятър и обилен дъжд в цялата страна
Започва първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет
Започва първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет